2013. július 16., kedd

TOSZKÁN KENYÉR

Toszkán kenyér

2011-09-19 12:01:46 - timedli

Akik szeretik az olaszos ízeket, és néha-néha vágynak a megszokott ételek mellett kicsit különlegesebb falatokra, azoknak ajánlom, hogy ugorjanak neki, nem bánják meg. Nagyon finom, laktató fogás egy leves után.
Toszkán kenyér
Toszkán kenyér

Hozzávalók:
  • 1/2 kg finomliszt,
  • 1 evőkanál só,
  • 1 kiskanál cukor,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 4+1+2 evőkanál olívaolaj,
  • 1 ág rozmaring (20-25 cm),
  • 5 dkg paprikával töltött olívabogyó,
  • 8 dkg zöld és fekete olívabogyó vegyesen (én mindhárom olívabogyóból a sparosat használtam, tökéletes),
  • friss bazsalikomlevél (kb. 5-6 db).
Az elkészítés menete:
A lisztet mély tálba szitáljuk, és összekeverjük a sóval. 1 dl langyos, cukros vízben elkeverjük és felfuttatjuk az élesztőt. 2-2,5 dl langyos vízzel és 4 evőkanál olajjal együtt a liszthez adjuk, majd jól kidagasztjuk. Inkább lágy, ragacsos, semmint kemény tésztára van szükségünk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A rozmaringot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet. Levélkéit lecsipkedjük, majd a töltött olívabogyóval együtt finomra vágjuk. 1 evőkanál olívaolajjal kikenünk egy normál méretű tepsit. Normál méret alatt a sütőben lévő nagy tepsire gondolok, nem közepes, nem kicsi, az kell, amelyik a legnagyobb.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd erőteljesen átgyúrjuk, kissé ellapítjuk, majd a tetejére szórjuk és belegyúrjuk az olívás-rozmaringos keveréket. Kb. 40-50 cm hosszú, 15-20 cm széles lapra nyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. Ujjainkkal már a tepsiben sűrűn megnyomkodjuk, lyuggatjuk a tetejét. Konyharuhával letakarva, további fél órát kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Beteszünk az aljára egy meleg vízzel félig telt tepsit/konzervdobozt, hogy sütés közben ne száradjon ki a kenyér! A tészta tetejére szórjuk, kissé bele is nyomkodjuk a zöld és fekete olívabogyókat, meglocsoljuk a maradék 2 evőkanál olívaolajjal, és középső rácsmagasságon 34-40 percig sütjük.
A sütőből kivéve azonnal megkenjük-hintjük 3-4 evőkanál hideg!!! vízzel, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalásra alkalmas vágódeszkára tesszük, keresztben 7-8 cm széles csíkokra, majd kétfalatnyi szeletkékre-háromszögekre vágjuk.
Amikor kivesszük a sütőből, elég kemény a teteje. Ezért fontos, hogy azonnal legyen megspriccelve 3-4 evőkanál vízzel. Amikor kihűl, megpuhul, és másnapra tovább puhul.
Mielőtt elkezdjük a sütést, kevés olívaolajjal meg kell locsolni, ettől és a víztől lesz puha a kenyér.
A recept nem írja, de jómagam friss bazsalikomlevelet is aprítok a tésztába, ami el nem rontja, imádom az ízét és az illatát. Szerintem próbáljátok ki.
Önmagában is fogyasztható, de tejfölben elkevert tört fokhagymával tálaljuk. Mennyei!
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése