2013. január 28., hétfő

Mit lehet enni ...és mit nem a szoptatás alatt?



Mit lehet enni és mit nem szoptatás alatt?

2009-12-11  Szoptatás  vedonoblog.hu RSS Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Megosztás a Twitter-en Google könyvjelző Digg del.icio.us
Az újszülött látogatás alkalmával a legtöbbször az elsők között szerepelt ez a kérdés. Ha felsoroltam, mit nem ajánlatos enni, mindjárt érkezett a következő kérdés: de akkor mit lehet? Általában mindenkitől mást hallunk, és a kórházakban is már az első napok étrendjén ott szerepel a paradicsomos káposzta, vagy a borsófőzelék. Akkor most mi az igazság?

A szülést követően általában két héten belül 8-10 kg – beleértve a babát is – súlyvesztéssel számolhatunk, továbbá a szülés során bekövetkező vérveszteség a vasraktárak tartalékaira is befolyással van. A szoptatás pedig még több energia-bevitelt igényel, mint a várandósság. Aztán a bevitt tápanyag a baba – eleinte még éretlen – emésztésére is hatással van. Tehát többszörösen szükség van az odafigyelésre, a minőségi étrend kialakítására.

Fontos tudni azt is, hogy szoptatás alatt nem szabad fogyókúrázni. Helyette érdemes és célszerű is mértéket tartani, és a 3. hónaptól pedig már lehet tornázni is. Tudom, hogy ebben az időszakban nem esik nehezünkre fél perc alatt megenni egy zacskó kekszet, vagy egy tábla csokit, ez természetes, de nagyon oda kell figyelni, hogy ez ne forduljon elő gyakran, hiszen a babának nem feltétlen a csokoládé összetevőire van elsősorban szüksége, sőt. Ha ránk tör az éhség, inkább igyunk mézes teát, együnk egy kis gyümölcsöt, egy joghurtot, vagy bármilyen kalóriaszegény ropogtatnivalót.

Az egyik legfontosabb és egyben a legnehezebb is megvalósítani, hogyszánjunk időt az étkezésre. Ideális lenne öt alkalommal, de ha háromszor sikerül ülve ennünk és nem csak kutyafuttában eszünk valamit, hogy el ne ájuljunk az éhségtől, az már jó. Ebben diszkréten nagyon sokat tudnak segíteni a nagymamák, és az apukák. A másik fontos dolog pedig, aváltozatosság.

Az étrend elsősorban legyen fehérjedús, tartalmazzon sok friss zöldséget és gyümölcsöt, és omega-3 zsírsavat. Ne felejtsük el a legalább 2-3 liter folyadék napi fogyasztását sem.

Fehérjedús: húsok (elsősorban szárnyas), hal, tojás, kemény sajtok, natúr joghurtok, túró, olajos magvak, egyes hüvelyesek (pl. zöldbab)
Zöldség-gyümölcs: répa, zeller, cukkini, tök, cékla, sütőtök, saláta, spenót, sóska, alma, banán, mandarin, körte, szilva, szőlő
Omega-3 zsírsav: lenmagolaj, repceolaj, halfélék

Amit óvatosan együnk: brokkoli, borsó, karalábé, karfiol, kelbimbó, paprika, paradicsom, retek, tej, kivi, narancs, csokoládé
Az óvatosság azt jelenti, hogy ha például, készítesz egy rakott tésztát, amiben van valamennyi brokkoli, az nem gond. Vagy egy borsós csirkeragulevesből csak kevés borsót eszel, viszont a borsófőzeléket nem ajánlom. Vagy, ha a húsleves zöldségei között szerepel a karalábé, és eszel belőle egy darabot, semmi gond nem lesz tőle.
Hivatalosan fél liter tej a napi ajánlott mennyiség. Mivel sajnos a hasfájásban igen jelentős szerepe van, azt szoktam mondani a kismamáknak, hogy a reggeli tejeskávéhoz, vagy müzlihez természetesen még belefér. Egy masszívan hasfájós babánál viszont mellőzni kell.
Amit mindenképpen érdemes kerülni: gomba, újhagyma, fokhagyma, káposzta, bab, lencse, kukorica, szénsavas italok, erősen fűszeres, zsíros, füstölt ételek
A kerülendő és az óvatosságra intő ételeket a hasfájós időszak után szépen óvatosan nyugodtan próbáljátok meg bevezetni az étrendbe.
A listát saját tapasztalatokkal egészítsétek ki bátran! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése