2013. február 1., péntek

Csokis bagoly keksz


A farsangi időszakban jól jönnek a vidám sütemények. Ez a keksz egészséges alapanyagokból készült, a vanília a rum és a citrom ízeinek összhatása remek. A ropogós falatkákat becsomagolva ajándékba is adhatjátok.
Hadarik Rita receptje a Rita Konyhája oldalról
Hozzávalók 14 db kekszhez:
9 dkg vaj vagy kókuszzsír
10 dkg világos, lágy nádcukor
1 teáskanál vanília őrlemény
1 egész tojás
csipet só
1 db citrom héja
1 evőkanál rum
17 dkg tönköly fehér liszt
5,5 dkg zabpehelyliszt
14 szem héjas mandula
28 db csoki csepp
A liszteket összekeverjük a sóval, cukorral, vaníliaőrleménnyel, citromhéjjal. Majd hozzáadjuk a kókuszzsírt vagy a vajat, a rumot, és a tojást. Úgy dolgozzuk össze, mint egy klasszikus linzert, hideg villával, vagy robotgép dagasztóspiráljával, végül kézzel egy bucira formázzuk.
A kókuszzsír 24 fok alatt szilárdul, és kevéssel szobahőmérséklet alatt keményedik is. Az így készült tésztát soha se pihentessük hűtőben, mert kővé dermedne. Hagyjuk szobahőmérsékleten állni 1-2 órát, és utána dolgozhatunk vele.
Kinyújtjuk 5 mm vastagra a tésztát, és egy kb. 6 cm átmérőjű pohárral köröket szaggatunk ki belőle. Nekem 14 db kekszem lett, és maradt a szemeknek is elég tészta. A maradék tésztából 28 pici golyót formázunk. A golyókat egyenként szétlapítjuk a tenyerünkben egy kis koronggá, ennek a közepére helyezzük a csoki cseppet.
A szemeket jó mélyen benyomjuk a bagoly arcába. Szép gülü szemei lesznek, de a bagoly már csak így szép. A két szem közé teszünk egy-egy egész mandulaszemet, ez lesz az orra. A szárnyakat villával nyomjuk a keksz aljába. 160 fokos előmelegített légkeveréses sütőben, vagy 180 fokon simán 10 perc alatt kisütjük, majd hagyjuk a sütőlapon kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése