2013. február 18., hétfő

Sörkifli

Tökéletes sörkifli




Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl olaj
  • olvasztott vaj
  • A tetejére:
  • szezámmag
  • köménymag
  • sajt

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 1 órán át kelesztjük.

Átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, ezeket kb. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk (lehet többre is, ha kisebb kifliket szeretnénk). Megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb vége felől feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 10-15 percet kelesztjük még. Megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmal, sajttal, stb.. 200 fokon aranybarnára sütjük.

KÖMÉNYMAGOS SÓSKIFLI
Köménymagos sós kifli 2.
  • előkészület: 
  • sütés: 
hozzávalók 4 főre
  • 500 g liszt
  • 0,25 l tej
  • 25 g élesztő
  • 1 tojás
  • 2 tk só
  • 1,5 tk kristálycukor
  • 0,03 l étolaj
Tetejére:




     

Sörkifli receptje, elkészítése

Langyos, cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt. Ha kész, hozzáönjtük a liszthez, belekeverjük a zsírt, és ízlés szerint sózzuk. Letakarjuk és fél órát kelesztjük. Ezután a tésztát 8 cipóra osztjuk, a cipókat egyesével kör alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, 8 részre vágjuk és kifli alakúra feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, és reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben sütjük. (200 fokon 20-25 percig)

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
  
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 120 dkg liszt
  • dl víz
  • dkg élesztő
  • dkg cukor
  • 12 dkg zsír
  • izlés szerint só
  • 30 dkg margarin
  • db tojás
  • izlés szerint reszelt sajt

Sörkifli receptje, elkészítése

Langyos, cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt. Ha kész, hozzáönjtük a liszthez, belekeverjük a zsírt, és ízlés szerint sózzuk. Letakarjuk és fél órát kelesztjük. Ezután a tésztát 8 cipóra osztjuk, a cipókat egyesével kör alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, 8 részre vágjuk és kifli alakúra feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, és reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben sütjük. (200 fokon 20-25 percig)

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
  
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 120 dkg liszt
  • dl víz
  • dkg élesztő
  • dkg cukor
  • 12 dkg zsír

















  • izlés



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése