2013. február 20., szerda

Bazsarózsa


Bazsarózsa a gyógyászatban

Bazsarózsa tömörített virága teákhoz.
A bazsarózsa virágából nagyon finom tea is készíthető, de ez csak mértékkel fogyasztható.
A bazsarózsa csodaszép: élénkpiros virágai mámorító illatot árasztanak. A bazsarózsát azonban nem csak a szépsége miatt szeretjük. Bár viszonylag ismeretlen, de az emberek atüske nélküli rózsa gyógyhatásában is bíznak. A bazsarózsa erejét már évszázadok óta használják a gyógyászatban.
A bazsarózsa gyógyszerként való alkalmazása egészen az ókorig vezethető vissza, és nem csak az európai népi gyógyászatban. Az ázsiaiak is bíztak a gyógyhatásában. Ahagyományos kínai gyógyászatban a bazsarózsa különböző fajtáit még ma is alkalmazzák gyógynövényként számos panaszra. Dioszkuridész görög orvos női panaszokra és hólyag-, valamint vesefájdalmakra ajánlotta. Még a középkorban is használták erre, továbbá a köszvény hatékony szerének is számított. A gyökerét már akkoriban is alkalmazták epilepszia ellen, egészen a 19. századig.
A bazsarózsának mind a virága, mind a gyökere felhasználható. A kínai növénygyógyászatban két bazsarózsafaj gyökerét használják terápiás célokra:
  • paeonia rubrae radix gyökerét pl. nőgyógyászati zavarokra, hasi fájdalmakra, hasi daganatokra stb. alkalmazzák.
  • paeonia lactiflorae radix alkalmazási területe a menstruációs fájdalmak és fejfájás enyhítése, a végtaggörcsök oldása, ezen kívül magas vérnyomás ellen jó, és gyulladásgátló hatása van.
virágszirmok manapság teakeverékek díszítésére és köhögés elleni szirupok színezéséreszolgálnak. A kerti bazsarózsa általános nyugtató és görcsoldó hatással rendelkezik. A gyökeréből korábban kúpot állítottak elő, amelyet bélrendszeri görcsöknél alkalmaztak. Ma a virágokat és a gyökeret homeopátiás készítményekhez használják fel. A bazsarózsa virágát nyálkahártya- és bőrbetegségeknél, aranyér repedéseinél, köszvénynél, reumánál, valamint a légutak betegségeinél és panaszainál alkalmazzák. A bazsarózsa gyökerét különféle görcsöknél, az emésztőrendszer, valamint a szív- és érrendszer panaszainál, migrénnél, allergiás betegségeknél és általános erősítő szerként használják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése