2013. január 15., kedd

Színek történet


Árulkodó árnyalatok: mit árul el rólad a kedvenc színed?

2010-08-10 18:00:00 | Szerző: Pink
Minden egyes tónus saját üzenettel bír. Éppen ezért sokat elárul rólad, melyik a kedvenced, milyen színű ruhákat hordasz, illetve melyik árnyalat dominál az otthonodban.

A színtan nemcsak a lakberendezésben, a divatban, de a pszichológiában és az alternatív gyógyászatban is nélkülözhetetlen. Szinte mindenki kifejezi önmagát azzal, mi a kedvenc színe. Aki ismeri az árnyalatok jelentését, jobb emberismerettel rendelkezhet társainál.
Piros
A tűz és a szerelem színe. Erőt, dominanciát, kreativitást, szenvedélyt jelképez. Ha szeretnél feltűnni, viseljen pirosat! Ez a tónus meghozza a kedvet a mozgáshoz, serkenti az anyagcserét és a vérkeringést. A vörös fény megnyugtatja a megerőltetett izmokat. Ám ha a lakásban túl sok van belőle, nyugtalanná és idegessé teszi az ott tartózkodókat. A konyhában kerüld, mivel étvágygerjesztő! 
Fotó: Fotolia/ Archív
Narancs
Optimizmust, életörömöt, nyitottságot, kíváncsiságot, önbizalmat, időnként könnyelműséget sugároz. Élénkítően hat, ezért érdemes az étkezőben, a nappaliban alkalmazni. Ha úgy érzed, kedvetlen, lehangolt vagy, illetve csak bal lábbal keltél fel, vegyél fel narancsszínű ruhát! Fontos tárgyaláson vagy állásinterjún azonban kerüld ezt a viseletet, ugyanis komolytalanságot jelképezhet.
Sárga
A nap, a fény és a derű színe. Sikert, szerencsét, tudást, önigazolást, értelmet, illetve logikát, emellett becsvágyat, irigységet jelent. Elűzi a rosszkedvet, és energiával tölt fel. Ha fáradtnak vagy kedvetlennek érzed magad, tégy az asztalra egy csokor napraforgó- vagy más sárga színű virágot! A rossz megvilágítással rendelkező szobákban érdemes használni. Arra vigyázz, hogy a túl sok sárga ruha tolakodóvá teheti a megjelenésedet.
Zöld
A természet és a remény színe. Az egészséggel, nagylelkűséggel, biztonsággal, harmóniával, időnként az érdektelenséggel és a közömbösséggel hozzák kapcsolatba. Látványa nyugtatóan, gyógyítóan hat. Ha zöld színű ruhát hordasz, bizalmat ébresztesz másokban. Segítségével könnyebben kilábalhatsz a szerelmi bánatból, ösztönzi a kreativitást és a koncentrációt.
Kék
Az érzelmek, álmok, vágyak, a bizalom, a barátság, illetve a belső nyugalom színe. Sötét árnyalata a biztonságot jelképezi, míg a világos a könnyedséget. A kék virág, mint például a nefelejcs, a hűséget jelenti. Főként a háló-, illetve a fürdőszobában alkalmazható. A kis szobákban megnöveli a teret, ám ha túl sok van belőle, hűvös hatást kelthet. Emellett látványa elűzi az éhséget.
Lila
A spiritualitást, az inspirációt, a misztikumot, a mágiát, a jámborságot, a művészetet és a tudást, emellett a büszkeséget és az arroganciát jelképezi. Csillapítja az éhséget és a szexuális étvágyat. Ezért nem ajánlott a konyhában, az étkezőben, illetve a hálószobában túlzottan használni. A meditációs technikák alkalmazásához azonban tökéletes. Az öltözködésben a lila az individualitást jelképezi.
Rózsaszín
A romantika színe. A ragaszkodás, az együttérzés, az idealizmus, a békeszeretet és a hála mellett olykor a hiúságot és a fennhéjázást is jelképezi. Minél erőteljesebb az árnyalat, annál erőteljesebb viselőjének fellépése. A halvány rózsaszín csökkenti az agresszivitást, ezért tökéletes tónus a gyermekszobákban. A szerethető és nőies típus öltözködésére jellemző, élénk változata pedig nagy önbizalommal rendelkező nőt jelképez.
Barna
Jó közérzetet, komplikációmentességet, nyugalmat teremt. Egyszerre jelképezi a kitartást és a türelmet, olykor a szigort, illetve a rugalmatlanságot. A barna színű ételek, italok – például csokoládé, kávé, kakaó, kóla, mogyoró – boldoggá tesznek, azonban sokszor függőséget is okozhatnak. A lakberendezésben rusztikus és természetes hatást kelt. A barna ruha segít a stresszoldásban és az ellazulásban. 

Fekete
Az éjszaka, az elengedés, a változás és a megújulás színe. Az európai kultúrák nagy részében a gyászt, a titokzatosat, a kifürkészhetetlent jelképezi. Ebből kiindulva a fekete mindig az eleganciát, a hírnevet és az ünnepélyességet jelentette. A 20. század közepe óta pedig a fiatalok lázadó, új stílusát is ez a szín szimbolizálja. Mindig divatos, és karcsúsít. A fekete alsónemű erotikus hatású. Ám ha túl sok feketét hordasz, környezetednek azt közvetíted, hogy távolságtartó vagy.
Fehér
Védelmet, jóságot, rendet és magasztosságot jelképez. Emellett tisztaságot és ártatlanságot szimbolizál – érthető, miért fehér a menyasszonyi ruha. Dekoráció színeként és a lakberendezésben sokoldalúan felhasználható, mivel könnyen kombinálható más tónusokkal. Önmagában azonban ridegnek és személytelennek tűnhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése