Rusztikus spenóttorta
A nyár beköszöntével kedvenc zöldségeink sorra megjelennek frissen, újonnan a piacon. Ilyenkor érdemes megragadni az alkalmat, hogy kedvenceinket nem a fagyasztóból vesszük elő ebéd vagy vacsora készítés céljából. Kóstoljuk meg az olasz, rusztikus spenóttortát!
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
90 ml extra szűz olívaolaj
200 ml meleg száraz fehérbor
1 dkg só
A töltelékhez:
350 g főtt spenót
350 g ricotta
1 tojás
100 g reszelt parmezán
só és bors
zsemlemorzsa a szóráshoz
Elkészítés:
A tésztát géppel vagy kézzel simára gyúrjuk, becsomagoljuk folpackba és hűtőbe tesszük fél órára.
A töltelékhez keverjük össze a spenótot (ízlés szerint aprítva vagy anélkül) és a ricottát. Adjuk hozzá a tojást, a reszelt sajtot, egy nagy csipet sót és borsot és jól keverjük el.
A tésztát a hűtőből kivéve osszuk két egyenlő részre. Nyújtsunk belőlük kb. 30-30 cm átmérőjű körlapokat. Az egyik körlapot elhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, és meghintjük zsemlemorzsával, hogy felszívja a töltelék nedvességét és szárazon tartsa a tésztát. Egy adag tölteléket középre teszünk, a többit a szélétől kicsit beljebb kör alakban osztjuk el egyenletesen, ahogy az a képen látható.
Megszórjuk a tölteléket egy kis reszelt parmezánnal, és lefedjük a másik tésztalappal. Egy villa segítségével a két körlap szélét préseljük egymáshoz, majd vágjuk le a felesleges szélét. Ezután helyezzünk egy bögrét vagy müzlis tálat a torta közepére. Az edény legyen kicsit nagyobb átmérőjű, mint a középre helyezett töltelékhalom. Óvatosan nyomjuk lefelé, hogy kör alakban belső peremet kapjon.
Amíg az edényünk középen van, egy éles késsel vagdossuk be körülbelül két-három ujjnyi távolságokban a tésztát egészen az edény széléig, és 90 fokkal elfordítunk minden körcikkrészletet.
Az edény szélének lenyomatát egy hústű segítségével lyukasztgassuk körbe. Ez egyrészt díszítés is, másrészt segít abban, hogy ne púposodjon fel a tésztánk.
Süssük meg a tortánkat 180 fokon 30 percig.
Recept: Zenzero e Limone
Címlap: Italian Chips
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése