2013. június 23., vasárnap

Spenót torta...

(ezt el kell készíteni)
FALATKALAND
2013 JÚNIUS 22.ÍRTA: ÉLETSZÉPÍTŐK

Rusztikus spenóttorta

Rusztikus spenóttorta
A nyár beköszöntével kedvenc zöldségeink sorra megjelennek frissen, újonnan a piacon. Ilyenkor érdemes megragadni az alkalmat, hogy kedvenceinket nem a fagyasztóból vesszük elő ebéd vagy vacsora készítés céljából. Kóstoljuk meg az olasz, rusztikus spenóttortát!

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
90 ml extra szűz olívaolaj
200 ml meleg száraz fehérbor
1 dkg só
A töltelékhez:
350 g főtt spenót
350 g ricotta
1 tojás
100 g reszelt parmezán
só és bors
zsemlemorzsa a szóráshoz

Elkészítés:

A tésztát géppel vagy kézzel simára gyúrjuk, becsomagoljuk folpackba és hűtőbe tesszük fél órára.
A töltelékhez keverjük össze a spenótot (ízlés szerint aprítva vagy anélkül) és a ricottát. Adjuk hozzá a tojást, a reszelt sajtot, egy nagy csipet sót és borsot és jól keverjük el.
A tésztát a hűtőből kivéve osszuk két egyenlő részre. Nyújtsunk belőlük kb. 30-30 cm átmérőjű körlapokat. Az egyik körlapot elhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire,  és meghintjük zsemlemorzsával, hogy felszívja a töltelék nedvességét és szárazon tartsa a tésztát. Egy adag tölteléket középre teszünk, a többit a szélétől kicsit beljebb kör alakban osztjuk el egyenletesen, ahogy az a képen látható.
Zenzero e Limone
Megszórjuk a tölteléket egy kis reszelt parmezánnal, és lefedjük a másik tésztalappal. Egy villa segítségével a két körlap szélét préseljük egymáshoz, majd vágjuk le a felesleges szélét. Ezután helyezzünk egy bögrét vagy müzlis tálat a torta közepére. Az edény legyen kicsit nagyobb átmérőjű, mint a középre helyezett töltelékhalom. Óvatosan nyomjuk lefelé, hogy kör alakban belső peremet kapjon.
Amíg az edényünk középen van, egy éles késsel vagdossuk be körülbelül két-három ujjnyi távolságokban a tésztát egészen az edény széléig, és 90 fokkal elfordítunk minden körcikkrészletet.
Zenzero e Limone, Italian Chips
Az edény szélének lenyomatát egy hústű segítségével lyukasztgassuk körbe. Ez egyrészt díszítés is, másrészt segít abban, hogy ne púposodjon fel a tésztánk.
Italian Chips
Süssük meg a tortánkat 180 fokon 30 percig.
Recept: Zenzero e Limone
Címlap: Italian Chips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése