2018. október 16., kedd
BEIGLI RECEPT
Bejgli : 1 kg lisztet elmorzsolunk 20 dkg (82%)-os vajjal,15 dkg zsírral,egy teáskanál sóval,8 dkg porcukorral,hozzáadunk 1 egész tojást, 1 dl langyos tejben felfuttatott 1 dkg (10 gr) élesztőt,valamint további 2 dl langyos tej és 4 evőkanál 12%-os tejföllel sima tésztát gyúrunk,6 részre osztjuk,hűtőben 2 órát pihentetjük.Míg pihentetjük a tésztát elkészítjük a tölteléket. Mák töltelék : 50 dkg darált mákot,egy nagyobb vagy két kissebb citrom reszelt héját leforrázunk 26 dkg cukor,3 vaníliás cukor és 2,5 dl vízből főzött sziruppal,majd ízlés szerint 10 dkg vagy több mazsolát keverünk bele. Dió töltelék : 50 dkg darált diót elkeverünk egy kiskanál őrölt fahéjjal majd ezt is leforrázzuk 22 dkg cukorból,3 vaníliából,2 dl vízből főzött sziruppal. A töltelékeket hagyjuk kihűlni.A tésztát pihenés után kivesszük a hidegről 15 perc után egyenkét kicsit átgyúrjuk majd kinyújtjuk a tölteléket szép egyenletesen elkenjük rajta óvatosan,hogy ne lyuksszuk át a tésztát.A széleit két oldalt ráhajtjuk aztán szépen,nem nagyon szorosan föltekerjük,lezárás előtt a találkozási szélét ami az aljára kerül megkenjük egy kis vízzel.Tepsibe rakjuk jó nagy távolságra egymástól,hogy a hő szépen átjárja.Én 30×40-es tepsikbe sütöttem kettesével.Tepsibe rakás után lekenjük tojás sárgájával,a 6 bejglire 4 sárgára volt szükségem,most 30 percet a konyhában pihentetjük,ezalatt a sárgája megszárad a tésztán.A következő lépésben 2 tojás fehérjét kicsit fölverünk és ezzel is lekenjük a bejgliket s mennek a hűtőbe 30 percre.A hűtőböl kivéve 20 percig pihentetjük a konyhában,egy hurkapálcával megszúrkáljuk a bejgliket,legalább 5 helyen.Szúrjuk le egészen az allyukig. 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük s végig ezen a hőmérsékleten sütjük. Előfordulhat,hogy oldalt kicsit megreped ne csüggedjünk! Ahogy a sütőböl kivesszük egy vékony konyharuhát terítsünk rá és finoman simogassuk át még forrón,mire kihűl nyoma sem marad a repedésnek s szépen szeletehető.A diósnál előfordúlt egy kis repedés de a mákosnál nem.Másnapig hagyom kihűlni aztán folpackba csomagolom,nagyon sokáig eláll.Mivel időigényes érdemes ünnep előtt időben elkészíteni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése