2014. május 26., hétfő

HANGYAIRTÁS

Ebben a részben a különböző rovarirtó szerekről lesz szó, amelyek segítségével végleg megszabadulhatunk ezektől a kellemetlen hangyáktól. Nézzük, hogy melyek a leghatásosabb módszerek!

Rovarirtó szerek a fáraóhangyák ellen!


Az olyan területeken, ahol aktív hangyabolyok vannak, kezeljük a falakat és a mennyezet üregeit a repedéseken és réseken keresztül nem-rovarriasztó bórsav porral, és alakítsunk ki csali helyeket. A hangyákat addig kell azon a területen tartani, ameddig a lassan ható mérgező anyagok eljutnak a fő telephelyre, ahol a dolgozók, a lárvák és a királynők is megmérgeződnek. (Egy késleltetett hatású gyomormérget ajánlunk.) Az olyan rovarriasztó szerek, mint pl. a piretroidok szétoszlatják a kolóniát és kiűzik a hangyákat az épületből.
A kutatások kimutatták, hogy csalit csak olyan helyen jó használni, ahol aktív hangya-ösvények vannak. Így tudjuk biztosítani a beetetést, mivel egyes hangyák még akkor sem fogják tudni megtalálni a csalit, ha az csak 2,5 cm-re van a csali állomáshelyétől. Hogy biztosak legyünk benne, hogy azonnal megeszik a csalit, keresztezzük a hangyák ösvényét egy fültisztító pálcikával, melyre csali van szórva.
A szezon ideje alatt a fejlődő kolóniák igényétől függően a csali fajtája is változhat. Egy hatásos csali a 99% bórsav 5 százalékos oldatban összekeverve mentolos almazselével (kb. 2 evőkanál porított borsav minden 284 gramm mentolos almazseléhez). Egy másik csali: 2 % bórsav és 98% könnyű kukorica szirup.
Nehéz olyan csalit találni, amit a hangyák szeretnek; ameddig a hangyák az egyik keverékkel táplálkoznak, a másik nem több mint 2 cm távolságra levő keverék figyelmen kívül marad egészen addig, amíg a hangyák át nem mennek a második csalihoz. A bórsav és metoprén csapdák lassan hatnak, így a hangyák kiirtása néha 15-40 vagy annál több hétbe is beletelik. A hidrametilnon tartalmú csapdák gyorsabb eredményeket hoznak, a kártevőirtók szerint 2-35 nap alatt hatnak.
A csali állhat óriás méretű műanyag szívószálakban, gyógyszer (tabletta) adagoló pohárban vagy műanyag üveg kupakokban. Tehetjük őket a konyhapult hátsó peremére, a vízvezeték csöveknek a fallal való érintkezéséhez, párkányokra, fali konnektorok mögé, ajtókeretek fölé, stb., egyszóval olyan helyekre, ahol sem a háziállatok sem a kisgyerekek nem érik el.
csali program korai szakaszában lehet, hogy fokozni kell majd az etetést, sőt akár új hangyák is megjelenhetnek. Semmilyen más rovarirtó szert, nagy teljesítményű tisztítószert vagy festéket nem szabad használni a csali időszak során, mert az elriaszthatja a hangyákat. Alapos kezelés esetén, a szagtalan bendiocarb (Ficam) használata felgyorsíthatja a fáraóhangyák irtását.

Apró-fáraóhangya

A Ficam, mely 76 % WP és 91 % por az engedéllyel rendelkező kereskedők és a kártevőirtók számára van kitalálva. A leginkább ajánlott csali termékek a fáraóhangyák számára: bórsav mentolos almazselével (Drax), hidrametilnon (Maxforce), metoprén, bendiocarb (Ficam), propoxur (Baygon) és sulfluramid (Pro-Control). Miután elhelyeztük a csapdákat, látni fogjuk, amint a hangyák ki-be járkálnak.Se a hangyákat se a csalit ne háborgassuk.
Hagyni kell a hangyákat, hogy vigyék be a csalit a bolyba, ahol majd a csali aktív összetevői megsemmisítik a kolóniát. Általában a fáraóhangyákat egy megfelelő felszereléssel és engedéllyel rendelkező kártevőirtó vagy képzett és tapasztalt alkalmazott képes a legjobban kiirtani. Mielőtt rovarirtót használnánk, mindig olvassuk el a használati utasítást és kövessük az utasításokat, valamint a biztonsági előírásokat.
Amint azt már korábban említettük, a fáraóhangyák kiirtása szakembert igényel, mivel bár az ilyen fajta hangyák nyomot hagynak maguk után, mégis nehéz megtalálni a nyomukat, és így nehéz fellelni a bolyukat is. Felszámolásuk egyik legjobb módja a fiatal hormonokkal teli máj csali, melyet ha visszavisznek a bolyba, meggátolja, hogy a hangyák elérjék a ivarérettséget.
Ezt a kezelést egy meghatározott program szerint kell végezni, ezért nem végezhetik a háztulajdonosok maguk a műveletet. Továbbá ez egy elég költséges feladat, mivel a csali program hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat a fertőzés fokától függően.
A rovarirtó szereket CSAK a címkén feltüntetett használati utasítás szerint szabad használni. Kövessünk minden felsorolt utasítást, tartsunk be minden óvintézkedést és korlátozást. A címkén felsorolt használati utasításon kívül ne használjuk a rovarirtó szereket másra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése