TORTABEVONÓ FONDANT (vagy inkább pillecukormáz) PILLECUKORBÓL
Az alábbi változatot készítettem el: 50-60 dkg porcukrot alaposan átszitáltam, pár evőkanál étkezési keményítővel összekevertem. 60 dkg pillecukrot micróban - alaposan kimargarinozott tálban - megolvasztottam, majd - alaposan megmargarinozott szilikonos fakanállal - összekevertem a cukorral. Kiöntöttem az - alaposan letisztított margarinozott, porcukrozott - konyhapultra (deszkára nem mertem), majd gyúr, margarinoz, cukroz, gyúr, margarinoz, cukroz... :-) Nagyon ragad, de ne féljetek tőle!
Ebből két tortát is be lehet vonni, mert sok lesz. Ez elsőre sikerült, jól alakítható, nem szakad, nem törik, jól nyújtható, finom!
Második próbálkozás: kenyérsütő géppel is megpróbáltam, de nem jött össze!
TORTABEVONÓ FONDANT (vagy inkább zselatinos cukormáz) HÁZILAG
Hozzávalók:
- 1 evőkanál zselatin
- 6 evőkanál víz (70 ml)
- 1 evőkanál glycerin (gyógyszertárban vásárolt)
- 2 evőkanál -meleg vízben feloldott- 3 púpos evőkanál glucosine (ezt glukózszirup helyett tettem bele, a gyógyszertárban vettem, de sajnos nem tudták ott sem megmondani, hogy milyen arányban kell ahhoz hígítani, hogy "gyári" glukózszirupot kapjak. Így csak kísérletezni tudtam)
- 3-4 evőkanál keményítő
- kb. 70 dkg átszitált porcukor
A 6 evőkanál vízben felolvasztott 1 evőkanál zselatinhoz hozzákevertem a 2 evőkanál vízben feloldott 3 púpos evőkanál glucosine-t és a 2 evőkanál glycerint. A megszitált porcukor-keményítő keverékéhez öntöttem, kanállal kevergettem, amíg lehetett, majd kézzel gyúrtam megfelelő állagúra. 1 éjszaka hűtés, majd másnap reggel próbanyújtást végeztem, és közben eszembe jutott, hogy mivel emeletes tortát készítek, lehet, hogy kevés lesz ez a mennyiség.
Valamint nyújtás közben szembesültem azzal is, hogy törik, szakad, kemény, ezért úgy határoztam, hogy a másik adagot kissé másként csinálom. Nagy vonalakban megismételtem ugyanazt, csak a felolvasztott zselatinba tettem 15 szem pillecukrot is, (főleg az íze miatt, mert azt nem említettem, hogy nem is olyan finom ez a változat, mint a tiszta pillecukros) és kevesebb porcukrot használtam hozzá, majd az új masszát összekevertem az előző napi masszával. Na, ez már jobb lett!
Összevetve: még mindig jobban törik, szárad, mint a pillecukros, és nehezebb is volt vele dolgozni, de biztosan teszek még egy (két) próbát ezzel, mert viszont sokkal olcsóbb. Talán több glycerint is lehetett volna tenni bele, de (nem tehetek róla) a glycerin-ről a bébi-popsikúp jut eszembe :-) és azt sem esszük meg (legalábbis nem felülről)
Fentiek kezdő korom tapasztalatai. Akkoriban szinte semmit nem tudtam a bevonókról, saját káromon tanultam meg a használatukat.
Így, cca.1 évvel később már nagyon sokan kérdezitek tőlem, hogy mit használok bevonásra.
Általában "bolti" masszát, mert a házi készítésű nem mindig sikerül úgy, ahogy szeretném, ennek ellenére nem beszélek le róla senkit, mert nagyon sokan kizárólag ezt használják sikerrel, és nem elsősorban olcsóbb is!
Kipróbáltam az Unidec-et (K2 néven is fut), a Formixet, Snow White masszát (ez kapható vaníliásban is), marcipánt is.
Egy (számomra) új massza is van - ide is teszem a gyűjtőoldalamra - a cukortészta Farkas Vilitől:
KIEGÉSZÍTÉS (2012. tavasza):
Fentiek kezdő korom tapasztalatai. Akkoriban szinte semmit nem tudtam a bevonókról, saját káromon tanultam meg a használatukat.
Így, cca.1 évvel később már nagyon sokan kérdezitek tőlem, hogy mit használok bevonásra.
Általában "bolti" masszát, mert a házi készítésű nem mindig sikerül úgy, ahogy szeretném, ennek ellenére nem beszélek le róla senkit, mert nagyon sokan kizárólag ezt használják sikerrel, és nem elsősorban olcsóbb is!
Kipróbáltam az Unidec-et (K2 néven is fut), a Formixet, Snow White masszát (ez kapható vaníliásban is), marcipánt is.
Egy (számomra) új massza is van - ide is teszem a gyűjtőoldalamra - a cukortészta Farkas Vilitől:
"500 g porcukor
500 g marcipán (háromszoros cukortartalommal) 50 ml víz 6 g porzselatin 6 g margarin |
A vizet forraljuk fel és keverjük el benne csomómentesen a porzselatint, majd rögtön gyúrjuk össze az átszitált porcukorral. Amikor simára gyúrtuk, adjuk hozzá a margarint és a marcipánt, majd az egészet gyúrjuk simára. Az így elkészített cukortészta akár azonnali burkolásra is alkalmas. Fóliába légmentesen elcsomagolva, hűtőben tároljuk"
|
Próbálkozzatok Ti is!
Várom tapasztalataitokat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése