2013. augusztus 7., szerda

Bodza lekvár

Bodzalekvár almával

  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 19
  • Elküldve: 6

Hozzávalók:

  • 3-4 kisebb üveghez:
  • 50 dkg bodzabogyó (fekete, jó érett)
  • 50 dkg édes alma
  • 2 db citrom
  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 1 csomag dzsemesítő
  • 1 dl víz

Elkészítés:

A bodzaszemeket egy villa segítségével húzzuk le a száráról, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután a víz tetején úszkáló bodzaszemeket szedjük le, és dobjuk ki a szemétbe.

A megmosott és alaposan lecsepegtetett bodzát tegyük egy edénybe, majd nyomjuk rá a citromok levét, és öntsük rá a vizet. Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és keverjük össze.

Az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük hozzá a bodzás-cukros keverékhez, és keverjük alaposan össze.

Ezután tegyük fel a tűzre, majd néha megkeverve főzzük addig, míg a bodzaszemek összeesnek (én kb. 20 percig főztem).

Amikor a bodza és az alma is teljesen puhára főtt, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett szórjuk bele a dzsemesítőt. Ezután jó alaposan keverjük össze, majd töltsük bele az üvegekbe, majd légmentesen zárjuk le. Pár percre állítsuk fejtetőre, majd fordítsuk vissza, és hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.

Megjegyzés:

Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, és hogy a magok ne kerüljenek bele a dzsembe, szűrőn át is passzírozhatjuk.

Fogyaszthatjuk kenyérre, péksüteményre kenve, vagy éppen süteményekhez is.

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése