2013. február 13., szerda

PATCWORK technikák 6 szögek felhasználása
http://www.kreativ-kezimunka.com/kezimunka/patchwork/154-nagymama-viragoskertje-patchwork.htmlNagymama virágoskertje patchwork PDFNyomtatEmail


nagymamaviragoskerje-terito

A nagymama virágoskertje ( Grandma's Flower Garden az angol elnevezése) az egyik legrégibb, klasszikus patchwork technika ami sok-sok hatszögből áll és papírral készül. Angol módszernek is nevezik, mert főleg Angliában volt népszerű ez a papír sablonokkal készülő munka. Tipikus kézzel varrós technika amit így bárhol csinálhatunk ha magunkkal viszünk néhány előkészített hatszöget, tűt és cérnát.

Az egyforma nagyságúra vágott puha karton hatszögekre előbb rá kell fércelni az anyagot, aztán le kell vasalni és utánna kézzel apró öltésekkel egymáshoz varrni a kész foltokat, végül ki kell szedni a fércet és így ki jönnek a sablonok is. Az alap-virág egy hatszirmú együttes ahol a virág közepe kontrasztos a szirmokkal. Aztán a szirmok köré lehet még más színű újjabb szirmokat varrni, a variációk száma végtelen, bátran rajzoljuk, színezzünk, kisérletezzünk. Érdemes először papíron megtervezni a mintát, szépen kiszínezve aztán kiválasztani az anyagokat és neki látni a konkrét munkának.
Szóval első lépésként ki kell találni mit és mekkorát is szeretnénk alkotni aztán papíron meg kell tervezni szépen kiszínezve. Miután az anyagokat is kiválasztottuk, beavattuk és szépen kivasaltuk jöhet a sablon készítés. Egy hatszögletű elem szerkesztéséhez körzőre lesz szükségünk. A hatszög szerkesztésről van fent egy filmecske a videós foltvarrós rovatban. Sablonkészítésről még itt a patchwork rovatban is írunk. 
A sablonnál az a lényeg, hogy kell abból ammekkora egy kész hatszög lesz annyi ahány hatszögre szükségünk lesz és kell egy abból amekkora anyagokat szabunk majd, ennek körben 1-1 cm-el kell nagyobbank lenni a kész hatszögnél. A nagyobbik sablon segitségével felrajzoljuk az anyagokra a hatszögeket amiket aztán ki is vagdosunk. Minden kiszabott anyag darab közepére kerül egy kissebb hatszögsablon, a sablont és az anyagot gombostűvel egymáshoz rögzitjük ( a színével lefelé fektetjük az anyagot, tehát a fonákjára tesszük a sablont). Az anyag széleket felhajtjuk pontosan a sablonra és szépen körben a sablonhoz férceljük aza anyagunkat, azután le is vasaljuk az így előkészített hatszögeinket. Most következik a foltok egymáshoz varrása. Színt színére fordítva egy-egy oldalon apró öltésekkel egymáshoz varrjuk a hatszögeket, kezdjük egy olyan darabbal amiből a virág közepe elsz és egy szirommal, úgy tegyük őket egymásra és gombostűzzük is össze, hogy a sarkok pontosan illeszkedjenek. Varrásnál a sarkokat jól dolgozzuk el, nehogy később kibomoljon a munkánk. Vigyázzunk amikor egymáshoz varrjuk a hatszögeket a papírba ne öltsünk bel, mert így nehéz lesz kiszedni a sablonokat. Így varrjuk össze  a virágunk minden  oldalát apró öltésekkel. Aztán a kész virágokat felhasználhatjuk párnára vagy bármire rátétként, akkor a virágot az anyagra gombostűzzük és aprólevarró öltésekkel felvarrjuk az alapra. De készíthetjükolyen széllel is ahogy a forón látszik, ott picit bonyolultabb a hátlapozás. Tűzni többynire a hatszögek oldalai mentén szokták, de nem kötelező lehet máshogyan is.
Itt van még pár fotó ( különféle internetes oldalakról) a készítési folyamatokról, csak nem a fázisok sorrendjében ( de van filmecske is a viedókban több fázisról):

 sablonok
A sablonok alapján kivagdossuk a hatszögeket
 egymashoz-varrjuk
Egymáshoz varrjuk a kész hatszögeket
 sablon-anyag
Összegombostűzzük az anygot a sablonnal
 levasalva
Levasaljuk a fércelés előtt
 elrendezes
A kiszabott darabokat elrendezzük a terv szerint
 fercelve
Ráférceljül az anyagot a sablonra
 virag
Egymáshoz varrogtva a munka hátsó feléről nézve
 sablonozas
Sablonokat készítünk
 hatszogek
Rengeteg kis hatszöget csinálunk
 rajzzal
Rendszeresen ellenőrizzük a munka folyamatot a rajz alapján
 hexagon
A kész hatszögeket is elrendezzük, hogy lássuk jó lesz-e
 virag from http://flickr.com/photos/imagingermonkey/
Egy nagyon öteltes felhasználási mód


http://www.youtube.com/watch?v=O1oiKDfBQ6s     karácsonyfa gömbökNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése