Lekváros bukta (kelt tészta alaprecept)
Réges-régről van egy kelt tészta alapreceptem, amit a Tupperware kelesztőtálakhoz mellékeltek, én pedig az egyik kolléganőm révén hozzájutottam ehhez a receptúrához. Egy hangyányival gyorsabban elkészül, mint a hagyományos kelt tészták, és mégsenki nem csalódott benne, mert nagyon finom, pihe-puha tésztája lesz az ebből készült kalácsoknak.
Hozzávalók:
4 dl tej
csapott kávéskanál só
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál napraforgó olaj
70 dkg finomliszt
1 db tojás
4 dkg élesztő
Elkészítés:
A meglangyosított tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük az elmorzsolt élesztővel. Kicsit hagyjuk felfutni az élesztőt. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk-dagasztjuk. Légmentesen lezárjuk, és kétszeresére kelesztjük.
Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra, és téglalapokra vágjuk.
A közepébe nem túl folyós lekvárt teszünk, és feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A bukták közeit olajozzuk, hogy ne ragadjanak össze annyira, kicsit hagyjuk még kelni, majd 180-200 fokon, 30 perc alatt készre sütjük. A sütőbe érdemes tenni egy kis forró vízzel teli edénykét, mert a keletkező gőz nagyon jót tesz a tésztának.
Amint megsültek, tetejét kenjük meg olajjal, és porcukorral szórjuk meg bőven.
Ebből a tésztából szoktam aranygaluskát, túrós batyut és mákos/diós kalácsot is készíteni, sőt szalagos fánkot is, ehhez az 1 tojás helyett több tojássárgáját adva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése