2013. január 24., csütörtök

Aloa-vere tea házilag

http://hazipraktikak.network.hu/blog/hazi-praktikak-cikkei/keszitsunk-aloe-vera-italt-teat-hazilag


Készítsünk Aloe vera italt (teát) házilag!
Ha adalékanyagoktól mentes Aloe vera italt szeretnénk inni, akkor mixeljük házilag! Bemutatjuk, hogyan lesz egy levélből egy pohár ital.
Az aloe zselé nem csak nedvességgel teli, hanem vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel, fehérjékkel, szénhidrátokkal és aminosavakkal is.

Mindez olyan arányban és mennyiségben, hogy egymás hatásait felerősítik, így visszaáll a szervezet megbomlott harmóniája és segít megtartani annak egészséges egyensúlyát - szól az Aloe-fáma.
Az általunk ismert, készen kapható, 100%-os és 1000 ml-es kiszerelésű Aloe vera italban a következő adalékok is megtalálhatók a nyers Aloe vera gélen kívül: citromsav, kálium-szorbát, nátrium-benzoát, aszkorbinsav, tokoferol.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hogyan készül a tartósítószer és ízfokozó-mentes, friss Aloe vera teát/juice-t.

1. Vágjunk le egy tetszőleges méretű darabot az egyik megtisztított levélből. Az általunk levágott levél kb. 6 cm széles és 20 cm hosszú volt.

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

2. Vágjuk le a levéldarab éleit.

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

3. Daraboljuk fel a levelet több részre, és hámozzuk le a maradék külső részeket. Könnyebb pontosan dolgozni, ha több kisebb darabot kell hámoznunk. A levél külső bőrszövete alatt van az aloe-latex, amely sárgás színű, nyúlós állagú anyag; ezt próbáljuk a bőrszövettel együtt eltávolítani.
Az Aloe latex aloint tartalmaz, amely súlyos hasmenést vagy görcsöt válthat ki. Terhes nők esetén az aloe latex alkalmazása kerülendő, mert méhösszehúzódást, vetélést vagy koraszülést okozhat. Az aloe latex nem javasolt emésztő-szervrendszeri megbetegedések, bélelzáródás, menstruáció, szoptatás, vakbélgyulladás és ismeretlen eredetű hasi fájdalom esetén, valamint 10 éves kor alatt is ellenjavallt. Ezzel szemben a tiszta Aloe-gélt bárki használhatja!

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

4. Ha ilyen szép tiszta, áttetsző zselé-darabokat kapunk, akkor jól sikerült a hámozás. Az aloe darabokat folyóvíz alatt mossuk meg, hogy a latex-maradványokat eltávolítsuk a felületéről.

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

5. A tenyérnyi méretű Aloe-vera levélből hámozás után 70 grammnyi tiszta aloe gélt kapunk.

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

6. A zselédarabokat tegyük edénybe és fele mennyiségű ásványvízzel (vagy gyümölcslével, esetleg gyümölccsel) turmixoljuk össze, hígítás nélkül ugyanis a gél használhatatlan hab lesz. Ne alkalmazzunk csapvizet a klór és egyéb fertőtlenítőszerek miatt.

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

A kész turmix kb. 30 perc alatt letisztul. Így friss aloe ital születik. Fogyasztható melegen vagy lehűtve, akár jéggel is. Hűtőben tartva is csak néhány napig fogyasztható!

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

Figyelem!
A fentiekben leírt aloe italt magunk (és gyermekünk is) fogyasztjuk, ám mindenki, aki követi a leírást, csak saját felelősségére tegye! Ha a gélt elfogyasztjuk, a tartós és helytelen tápláláskor fellépő, várható következmények:
 • elektrolit vesztés (főként kálium)
 • jóindulatú pigment beágyazódás a bélnyálkahártyában
 • vastagbélhurut
 • aranyér
AZ ALOE VERA ÖSSZETÉTELE

VITAMINOK
A vitamin:
védi a sejteket a szabad gyököktől, jó hatással van a bőrre és hajra.
B1 vitamin
Szükséges az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez.
B2 vitamin:
Tápanyagmolekulák végoxidációjában van szerepe. Hiánya jellegzetes bőrtüneteket okoz.
B 3 vitamin
Anyagcsere szabályozó, az idegrendszer működéséhez szükséges.
B6 vitamin
hiánya vérszegénységet és ún. pellagrás tüneteket okoz.
B 9 vitamin
A fehérjeszintézishez nélkülözhetetlen.
B12 vitamin
Sejtek növekedéséhez, a folsav sejtekbe jutásához szükséges.
C vitamin
Antioxidáns, sok betegségnél elősegíti a gyógyulást.
E vitamin
védi a sejthártyákat, fokozza a sejtregenerálódást.
ÁSVÁNYI ELEMEK
Kálium
Szabályozza a szervezet vízháztartását, normalizálja a szívritmust, vérnyomáscsökkentő, hiánya esetén a sejtek, idegek, izmok nem látják el a feladatukat.
Vas
Szükséges a vörösvértestek és egyes enzimek képzéséhez.
Nátrium
Vízháztartást szabályozza
Klór
Gyomorsavképzéshez szükséges, továbbá antiszeptikus, fertőtlenítő hatású
Mangán és Magnézium
Jelenlétük fontos az enzimek működéséhez, segítik az izmok és a központi idegrendszer állapotának megőrzését.
Réz
Fontos a vas beépüléséhez, szerepe van a kötőszövetek felépítésében.
Króm
A kálciummal és foszforral együtt az egészséges csontok felépítésében van szerepe. Fontos a vér cukor- és koleszterinszintjének szabályozásához.
Cink
Serkenti a fehérjék képződését, irányítja az anyagcsere-folyamatokat.Utolsó változtatás: 2010-04-12 | Első közzététel: 2010-04-08

1Hogyan és mit gyógyít az Aloe vera?
Az orvosi aloé (Aloe Vera) a liliomfélék családjába tartozik, noha nagyon hasonlít a kaktuszhoz. Ez a család több mint 300 fajt foglal magába, melyek más gyógynövényekkel, például a hagymával, a fokhagymával, és a spárgával vannak rokonságban. Az aloé szárazságkedvelő növény, a legtöbb faja Afrikából származik. Természetes élőhelyén a legtöbb aloé-faj télen virágzik. Az aloé növények általában rozettaszerűen elhelyezkedő, kard alakú, szúrós levelekkel rendelkeznek.
Legalább négy aloé -faj rendelkezik gyógyhatással. A legfontosabbak a következők:
 • Aloe ferox Miller
 • Aloe perry Baker
 • Aloe arborescens
 • Aloe barbadensis Miller
A legszélesebb körben az Aloe barbadensis Miller fajt alkalmazzák, mivel ez termeszthető a legkönnyebben, és ez rendelkezik a legtöbb gyógyhatással.
De a többi Aloe vera növényt is érdekes dolgokra használják. Az Aloe sisalina (szizálkender) rostjaiból kötelet és zsineget készítenek, például a széna-és szalmabálák összekötözésére használt bálázó zsineg is ebből a növényből készül. Kaparó rudakat is készítenek belőle a macskák részére. Az Aloe americana nevű növényt viszont ennél sokkal érdekesebb dologra használják: a mexikóiak ebből készítik a tequila nevű szeszesitalt, a mexikói agavépálinkát. Ebből is láthatjuk, hogy az aloénak a jól ismert gyógyászati alkalmazásain túl számos különböző felhasználási területe van.


Aloe vera

Az Aloe vera

Az Aloe vera négyéves korában válik éretté, az élettartalma pedig körübelül 12 év. Szúrós, elkeskenyedő levelei mintegy 60 cm hosszúak, és 10 cm szélesek. Magokat termelő virágzó szára, amely elérheti a 90 cm-es magasságot, a növény közepéből nő ki. Az aloé ivartalan szaporodásra is képes, ilyenkor ki gyökérhajtások, vagy "fattyak" nőnek ki a tövéből. A növény külső leveleit gyűjtik össze, és a gélt szűréssel nyerik ki belőle.


aloe levelei

Eddig összesen 75 tápanyagot mutattak ki az Aloe vera géljében. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

Lignin: fás anyag, a cellulózzal együtt fordul elő. Kimutatták, hogy behatol a bőrbe, és valószínűleg segít az aloé-gélnek bejutni a bőr szerkezetébe.
Szaponinok: Antiszeptikus hatású, természetes szappanszerű tisztítószerek, amelyek kiválóak a bőr tisztítására.
Antrakinonok: 12 féle antrakinont azonosítottak. A gél nedvrétegében találhatók, régen hashajtó és purgáló hatásuk miatt használták az állatoknál.
Krizofánsav és emodin: Ezek a vegyületek előnyös hatásúak egyes bőrbetegségek, például a pikkelysömör és a tarlósömör esetén.
Fahéjsav: Segít lebontani a bőrön található elhalt szöveteket.
Antracén: Az antracén dimetil-szulfoxiddá alakul át, természetes gyulladáscsökkentő, kiváló a csontozat és az izomrendszer gyulladásos bántalmai, az izületek, inak, szalagok és izmok sérülései ellen.
Az antrakinonok emellett meglehetősen erős fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek. Azt is kimutatták róluk, hogy gátolják a baktériumok, vírusok, gombák és élesztőgombák szaporodását.


aloe vera levelek


Ásványi anyagok:

Az aloe gél legalább 9 ásványi anyagot tartalmaz: kalcium, nátrium, vas, kálium, króm, magnézium, cink, mangán és réz. Ezek az anyagok gyakran komplex formában fordulnak elő, és a vitaminokkal és enzimekkel szinergista hatást fejtenek ki.
Vitaminok:

Az orvosi aloé több természetes vitamint tartalmaz, elsősorban A-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, B1-B2-B6-B12 vitamint, valamint folsavat és niacint.

Az orvosi aloéban előforduló cukrok hatásai:
 • Az emésztőcsatorna falán bevonatot alkotva csökkentik a bélből felszívódó toxinok mennyiségét.
 • Elősegítik az emésztés során lebomló cukrok, aminosavak és zsírsavak felszívódását.
 • Képesek megszilárdítani a sejtmembránokat, ezáltal csökkentik azok átjárhatóságát a mikroorganizmusok ( pl vírusok) számára.
 • A cukrok síkosító hatást fejtenek ki az izületekben. Befolyásolják az izületi nedv termelődését, és összetételét.
 • Javítja a sejtek közötti folyadékáramlást.
 • Elősegíti a tüdőben a gázcserét, ezáltal enyhíti az asztma tüneteit.
 • A mannóz-2-foszfát nevű cukorról kimutatták, hogy fontos szerepet játszik a sebgyógyulásban.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése