2012. szeptember 2., vasárnap

Paradicsm leggyakoribb betegségei



MINDEN ÉVES FÉLELMEM
....a szárazság,
,... a túl sok eső,
...a rosszul végzett locsolás, 
...a felgyújtott karók,
...mind okozhat kárt...a kiskertemben.

A kertészek egyik legnagyobb öröme a friss paradicsom termesztése.
 Viszont a paradicsom nagyon kényes zöldség, ezért hamar elkap mindenféle betegséget, 
illetve a kártevők is előszeretettel támadják.

A paradicsom leggyakoribb betegségei


paradicsom termesztésével járó gondok leggyakrabban az időjárásnak tulajdoníthatóak, és ez ellen nem tehetünk semmit.
Ha tudatában vagyunk, hogy vidékünkön gyakoribbak egyes betegségek, olyan paradicsom-fajtákat keressünk, amelyek ellenállnak ezeknek a fertőzéseknek.
Ha megfelelően járunk el, a zöldséget megtámadó kórokozók nagyon ritka esetben pusztítják el terméseinket. Fontos, hogy időben felfedezzük ezeket a fertőzéseket, mielőtt átterjednének a még egészséges paradicsom-palántákra, vagy az azonos családba tartozó többi zöldségre, pl. a padlizsánra, a krumplira vagy a paprikára.
Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakrabban előforduló paradicsom betegségeket, ezeknek jeleit, illetve kezelési módszereit:

A paradicsom betegségei – lombozat betegségek


Korai ragyásodás


korai ragyásodás a paradicsom leveleit, szárát és termését károsítja.
  • Tünetek: sötét körkörös foltok jelennek meg a leveleken, először az idősebb levelek felületén fedezhetjük fel őket. A levél többi része gyakran megsárgul. A beteg levelek korán elszáradnak, aminek következtében a terméseket túl sok napfény érheti és eléghetnek.
  • Kezelése: korai ragyásodást egy olyan gomba okozza, amely az elszáradt növényeken vagy a talajban telel át. Olykor pedig a máshonnan átültetett zöldségtövekkel kerül be a veteményeskertbe. A gomba megfékezése érdekében távolítsuk el a fertőzött növényeket, és az esetleges száraz maradványaikat. A csapadékos időjárás kedvező körülményeket biztosít a gomba kialakulásához. A gombásodás elkerüléséhez használjunk réz vagy kén alapú permetezőszereket.

korai-ragyasodas
Korai ragyásodás

Szürke levélfoltosság


szürke levélfoltosság kizárólag a paradicsomleveleket támadja meg, először az idős leveleknél jelentkezik.
  • Tünetek: a leveleken apró, sötét pöttyök jelennek meg, amelyek a levél mindkét oldalán láthatóak. Idővel ezek a pöttyök megnőnek,  színűk pedig szürkésbarnára változik, majd a foltok megrepedeznek, és leesnek, lyukakat hagyva a levelekben, aminek következtében a levél többi része is megsárgul, és elszárad. A betegség gátolja a termésnövekedést.
  • Kezelése: a meleg és nedves időjárás megnöveli a szürke levélfoltok kialakulásának esélyét. A fertőzés továbbterjedése érdekében távolítsunk el minden fertőzött növényt, illetve az ezekről lehullott növényhulladékot is. Egy másik lehetőség: olyan paradicsomfajták kiválasztása, amelyek ellenállnak a fertőzéseknek.
szurke-levelfoltossag
Szürke levélfoltosság

Paradicsomvész


paradicsomvész (néha kései ragyásodásnak is nevezik) nem csak a leveleket, de a termést is károsítja. A gomba nagyon gyorsan terjed. Ha úgy gondoljuk veteményesünket ez a gomba fertőzte meg, akkor gyorsan hívjunk egy szakkertészt a kórokozó azonosítása végett.
  • Tünetek: a leveleken zsíros hatású szabálytalan foltok jelentkeznek. Olykor a foltokat fehérpenész veszi körül, a penész kimondottan akkor alakul ki, ha magas a csapadékmennyiség. Idővel a foltok kiszáradnak és elvékonyodnak (papírszerűvé vállnak). A szárakon elfeketedés is jelentkezhet. A levelekhez hasonlóan a terméseken is jelentkeznek a szürke zsíros foltok.
  • Kezelése: a késői hervadást okozó gomba a fagymentes térségekben telel. Mivel a kórokozó a krumplit is megtámadja, gyakran telel krumpli maradványokban. A gomba leginkább a hűvös és nedves időjárást kedveli, ilyenkor jelentős fejlődésnek indul.

paradicsomvesz
Paradicsomvész

A szeptóriás levélfoltosság


szeptóriás levélfoltosságot olykor összetéveszthetjük a paradicsomvésszel.
  • Tünete: a szeptóriás levélfoltosság során a leveleken található papírszerű, elvékonyodott foltokban apró, fekete pöttyök jelentkeznek. Ebben az esetben is a gomba először az idősebb leveleket támadja meg.
  • Kezelése: a réz alapú permetezőszerek segíthetnek a fertőzés visszaszorításában.

septoria-levelfoltossag
Szeptóriás levélfoltosság

Sclerotium rolfsii okozta penész

  • Tünetek: ez a penészgomba a szár és a talaj találkozásánál jelentkezik. A szár alsó részén sötét kerek foltok alakulnak ki, aminek következtében mind a külső, mind a belső szár kifakul. Agomba a paradicsomtő szárát támadja meg, megakadályozva  a növény tápanyagforgalmát. A fiatal palánták gyakran elszáradnak.
  • Kezelése: az eddigi tapasztalatok szerint a tövek átültetése nagy segítségünkre lehet, de arra is volt már példa, hogy a kalcium, és a különböző ammónia tartalmú trágyák is némi védelmet nyújtottak a gomba ellen.
sclerotium-penesz
Sclerotium rolfsii okozta penész

Következő oldal >>


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése