2011. június 11., szombat

Kovászos uborka

Kovászos uborka kenyér nélkül


Itt az uborka szezon. Ilyenkor érdemes későbbre is eltenni belőle. Bevallom, én nem kedvelem a kovi ubit. Viszont anyukáméknál a napokban felfigyeltem arra, hogy nem kenyérrel, hanem burgonyával teszik el. Állítólag sokkal finomabb, és ami lényeg, ropogós marad, nem puhul be, és lezárva hónapokig is eláll.




Hozzávalók egy 5 literes üveghez: kb. 3,5-4 kg uborka, 2,5 l víz, literenként 1 ek só, 1 tk ételízesítő, pár szem bors, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 nagy burgonya, 1 marék kapor




Az uborkákat alaposan átmossuk, egy kis kefével, vagy szivacs dörzsi részével eltávolítjuk a szúrós részeit.
Az uborkákat a végüknél (nem a száras végüknél) bevágjuk kereszt irányban elég mélyen.
Majd kezdjük el jó szorosan beletenni őket az alaposan kimosott üvegbe.
A vizet forraljuk fel a sóval,ételízesítővel, borssal.
Az uborkák tetejére tegyünk pár félbe vágott fokhagyma gerezdet.
Legfelülre tegyük a negyedbe vágott burgonyát, és a kaprot is.
A vizet a fűszerekkel nagyon forraljuk fel, lobogósra.
Ekkor öntsük fel vele az uborkát.
Az üvegre tegyünk egy tányért, és egy nehezéket,majd tegyük legalább 3 napra napos helyre.
Amikor elkészül az uborka,még szép áttetsző rajta a víz.
10-12 óra múlva már zavarossá válik a víz, és kezd bugyborékolni, forrni.
Pár nap után távolítsuk el a burgonyákat, a kaprot is, és tegyük hűtőbe.

TIPP: Anyukám azt mondja, hogy ha lezárja az üveget rendesen, akkor a pincében több hónapig is eláll így a kovászos uborka, és akkor is ropogós marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése