2014. január 21., kedd

Kosárfonás papírból (azt hiszem itt már minden csnja, meg a bínja meg van)

http://szinesotletek.blog.hu/2012/09/19/kosarfonas_papirbol

A papírkosár készítése végső soron két nagy lépésből áll, elsőként magát a papírvesszőt kell elkészíteni, utána jöhet a fonás. 
A papírvessző készítése borzasztóan egyszerű, és egyúttal remek ötletet is ad az újságpapírok/magazinok újrahasznosításához (hurrá!).
Az ehhez szükséges anyagok:
"Csúnya" újságpapírból vagy színes magazinból is dolgozhattok, ami épp rendelkezésre áll. Első lépésben vágjátok fel 7 cm széles csíkokra. 
PicMonkey Collage1.jpg
Ezután tekerjétek fel a hurkapálcára a képsor alapján. Ami látszik is és lényeges, hogy átlósan tekerjétek, ami viszont nem látszik, de fontos, hogy jó szoros legyen. A végét (de akár a feltekerés közben is néhány pontot) papírragasztóval fixáljátok. Ezután a hurkapálcát ki lehet húzni a csőből.
PicMonkey Collage2.jpg
 A csíkokat toldani lehet, az egyik csík vékonyabb, beragasztózott végét toljátok egy másik csík vastagabb végébe.
rurki-29.jpg
A kész csöveket akrilfestékkel is lekenhetitek, egységes, szép külsőt ad és erősebbé is teszi az alapanyagot.
És akkor most nézzük a második felvonást, magát fonást.
Először is kell készíteni egy erős alapot. A papírcsövek két vastag és erős kartonalap (pl. triplex karton) közé kerüljenek. A kartonalapokat érdemes bevonni egyszínű papírral (pl.  merített papír), így szebb és erősebb is lesz. Minden oldalra páros számú csövet ragasszatok (esetünkben 6-6 db), ezek lesznek a hagyományos kosárfonásból ismert peddigsínek, a negyedik oldalra kerülő hat cső közül az utolsó lesz egyúttal a fonószál, így ezt a sarokhoz ragasszátok (lásd a képet). Végül ragasszátok fel a a a vastag kartonból készült fedőlapot is.
PicMonkey Collage3.jpg
Most már csak maga a fonás van hátra, ez nem különbözik semmiben a klasszikus kosárfonástól. A sínek között oda-vissza (azaz előtte és mögötte) vezessétek a szálat. A szálat a feljebb ismertetett módszerrel toldjátok, ha elfogy. Ismételjétek a kívánt magasság eléréséig.
PicMonkey Collage4.jpg
Az eldolgozáskor a sínekből megmaradt részeket vágjátok le, csak egy kis részt hagyjatok meg, amivel szépen lezárható lesz a felső sor. A levágott részt ragasztózzátok be, majd egy fogvájó segítségével vezessétek vissza az első sor alá. Amíg megköt a ragasztó, érdemes csipesszel rögzíteni.
PicMonkey Collage5.jpg
papier-basket-junk-art-13.jpg
Én a kész kosarat fényes vagy matt akrillakkal azért átkenném, egyfelől védi a munkát, másrészt meg még jobban megerősíti. 
És egy kis kedvcsináló gyanánt gyűjtöttem még néhány igazán inspiráló alkotást is a témában.
Small-waste-paper-basket-l.jpg
newspaper-basket.jpg
Decorative-Medium-waste-paper-basket-l.jpg
2387359035_a23ac55485_z.jpg
Szuper ötlet a legvégére! Az alapot szalvétatechnikával is díszíthetitek!
papirfon-2.jpg
Források a képekre kattintva.
További írások a témában:
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le.
Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése