2013. április 23., kedd

Kovászos-magos házikenyér


Kovászos-magos házikenyér recept


Hozzávalók



 db kenyérre:

Kovászhoz:

Kenyérhez:

  • 15 dkg búzaliszt (BL55)
  • 45 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 1.25 dkg élesztő (friss)
  • 3 dl víz
  • 2.5 dkg só - tengeri
  • 1 marék olajos magok vegyesen
  • Elkészítés

    1
    A kenyérsütést megelőző este elkészítjük a kovászt. 
    Abba az edénybe, amiben majd dagasztani fogunk, kimérjük a kovász hozzávalóit, 
    hozzáöntjük a langyos vizet, összekeverjük. Ennek időigényét nem tüntettem fel, 
    mert ijesztő lenne! Kb. 1 perc alatt összekeverhető, a többire csak várni kell!
     Ezután az edényt bekötjük egy műanyag szatyorba, és meleg helyre tesszük. 
    Azért kell bekötni, hogy ne száradjon meg a teteje. Minimálisan szükséges idő 8 óra.
    2
    A kovászt tartalmazó edénybe tesszük a kenyér összes többi hozzávalóját,
     kivéve a magokat (ha azt is akarunk bele, azt később tesszük hozzá). Először
    egy fakanállal összekeverjük, majd a robotgép dagasztóspiráljával 
    15 percig dagasztjuk.
    3
    Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, cipót formázunk belőle. Tiszta ruhával bélelt kosárba/edénybe tesszük, letakarjuk. 25-27 C fokos helyen kb. másfél órát kelesztjük.
    4
    Ha magos kenyeret szeretnénk, tehetünk bele, tökmagot, diót, szezámot, lenmagot, ízlés szerint kb. 1 maréknyit. Én a tökmagot előtte kicsit megpirítom.
    5
    A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kilapogatjuk és rászórjuk a magokat. Szépen összegyúrjuk, kenyérformára igazítjuk, tepsire tesszük. Átlósan 4-5 ször bevágjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 45 percig újra megkelesztjük.
    6
    A sütőt bekapcsoljuk 240 C fokra. Ha a kenyér szépen megkelt, lespricceljük vízzel a tetejét, és a forró sütőbe tesszük.
    7
    25 perc sütés után 220 C fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. Ha lejárt a sütés ideje (összesen 50 perc) kivesszük a sütőből, és újra megspricceljük vízzel. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Kár hogy a sütés közben keletkező illatokat nem tudom idevarázsolni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése