1
A kenyérsütést megelőző este elkészítjük a kovászt.
Abba az edénybe, amiben majd dagasztani fogunk, kimérjük a kovász hozzávalóit,
hozzáöntjük a langyos vizet, összekeverjük. Ennek időigényét nem tüntettem fel,
mert ijesztő lenne! Kb. 1 perc alatt összekeverhető, a többire csak várni kell!
Ezután az edényt bekötjük egy műanyag szatyorba, és meleg helyre tesszük.
Azért kell bekötni, hogy ne száradjon meg a teteje. Minimálisan szükséges idő 8 óra.
2
A kovászt tartalmazó edénybe tesszük a kenyér összes többi hozzávalóját,
kivéve a magokat (ha azt is akarunk bele, azt később tesszük hozzá). Először
egy fakanállal összekeverjük, majd a robotgép dagasztóspiráljával
3
Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, cipót formázunk belőle. Tiszta ruhával bélelt kosárba/edénybe tesszük, letakarjuk. 25-27 C fokos helyen kb. másfél órát kelesztjük.
4
Ha magos kenyeret szeretnénk, tehetünk bele, tökmagot, diót, szezámot, lenmagot, ízlés szerint kb. 1 maréknyit. Én a tökmagot előtte kicsit megpirítom.
5
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kilapogatjuk és rászórjuk a magokat. Szépen összegyúrjuk, kenyérformára igazítjuk, tepsire tesszük. Átlósan 4-5 ször bevágjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 45 percig újra megkelesztjük.
6
A sütőt bekapcsoljuk 240 C fokra. Ha a kenyér szépen megkelt, lespricceljük vízzel a tetejét, és a forró sütőbe tesszük.
7
25 perc sütés után 220 C fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. Ha lejárt a sütés ideje (összesen 50 perc) kivesszük a sütőből, és újra megspricceljük vízzel. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Kár hogy a sütés közben keletkező illatokat nem tudom idevarázsolni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése