2013. április 23., kedd

Kovászos házi kenyér recept / Feltöltötte zuborandi/

Kovászos házi kenyér


Hozzávalók

 
 
 kg-ra:

A kovászhoz:

A tésztához:

Elkészítés

1
A kovász hozzávalóit egy tálba mérem.
2
Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton.
3
Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit.
4
Kb. 10 percig dagasztom. A liszt minőségétől függően egy kevés vizet tehetünk még hozzá ha szükséges.
5
Letakarom és megkelesztem. Kb.1 óra.
6
Ha megkelt, átgyúrom és gömbölyűre formázom. 10 percig pihentetem.
7
Megfordítom a tésztát és kicsit ellapítom.
8
Kb. a feléig behajtom a tésztát.
9
Még egyet hajtok rajta. Tenyeremmel jól lenyomkodom, összezárom a tésztát. Így lesz hosszúkás alakja a kenyérnek.
10
Sütőtepsibe teszem és kb. 1 óra hosszát kelesztem.
11
Ha megkelt, ecsettel átkenem a kenyér felületét vízzel. Éles késsel 0,5 cm mélyen bevágdosom.
12
200 fokon kb. 70 percig sütöm gőzös légtérben. Ezt úgy szoktam csinálni,hogy amikor bekapcsolom a sütőt beteszek a sütő aljába egy üres tepsit. Ez felforrósodik. Amikor beteszem a kenyeret sülni beleöntök 5 dl vizet az üres tepsibe. Óvatosan kell, mert a gőz egyből felcsap.
13
Ha kisült lekenem a forró kenyér felületét vízzel. Így lesz szép "cserepes" a héja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése