2013. június 2., vasárnap

Gomb keksz /ezt el kell készíteni/


http://eletszepitok.hu/edes-ajandek-sussunk-gombkekszet/#.UawfdtLt_Sk

Édes ajándék: süssünk gombkekszet!

Édes ajándék: süssünk gombkekszet!
Tavaly a Pinteresten fedeztem fel a színes gombkekszeket, azóta többször megsütöttem családtagoknak, barátoknak, édes ajándékkísérőnek. Mindig nagy sikere van! Nemcsak azért, mert a kekszek mutatósak, az íze is nagyon jó. Elkészítése nem ördöngösség – klasszikus keksz alaprecept, egy kicsit feltuningolva. A gyerekeket is bevonhatjuk a készítési folyamatba! 
Elkészítés: 20 perc Sütés: 15 perc Adag: 40 db

Hozzávalók

3/4 csésze lágy vaj, 1 csésze porcukor, 1 tojás, 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 tasak vaníliás cukor), 2,5 csésze finomliszt, 1/4 teáskanál só, 1/4 teáskanál őrölt kardamom. A kardamom, vagy közismertebb nevén kardamon helyettesíthető őrölt gyömbérrel, mézes fűszerrel is. Ha színes gombkekszeket szeretnénk, tetszőleges színű ételszínezékkel – a csomagoláson feltüntetett adagolás szerint – színezhetjük a tésztát.

Elkészítése

Tegyük egy nagy tálba a vajat és a cukrot; konyhai mixerrel, vagy kézi habverővel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliát. A lisztet szitáljuk egy másik edénybe, hozzáadva a sót, a fűszert, majd apránként a fűszeres-sós lisztet keverjük hozzá a tojásos-vajas részhez. Addig keverjük, amíg sima, fényes nem lesz a tészta. Ha kész, a tésztát folpackba csomagolva tegyük 1-2 órára hűtőbe, mert csak hidegen jól kezelhető.
Hűtés után alaposan lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát nagyjából fél centi vékonyra, és nagyobb gombméretű kerek sütemény kiszúróval (vagy pálinkás pohárral) szúrjuk ki a gombformákat, és helyezzük a zsírpapírral bélelt sütőlapra. A sütiket szegélyezzük egy kisebb kiszúróval (üdítős palack szája tökéletesen megfelelő), a gomblyukakat pedig hurkapálcával alakítsuk ki.
gombkeksz
A tésztát 200 Celsius-fokon 12-15 percig kell sütni, amíg a gombkekszek szélei kicsit megpirulnak. Vegyük ki a sütőből, de a kekszekhez csak akkor nyúljunk, ha már kihűltek, mert melegen könnyen deformálódnak, törnek. Csokimázzal is bevonható – mutatós teasütemény. Ha ajándéknak szánjuk, a gombkekszeket fűzzük össze egy szép szalaggal vagy raffiával!
mesterhazymonika_profilIzgalmas falatkalandokat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése