2013. június 2., vasárnap

Bodza finomságok, /amiket már én is készítettem/

http://eletszepitok.hu/bodzabol-dzsemet-szorpot-edesseget/#.Uawi8tLt_Sk



Bodzából dzsemet, szörpöt, édességet!

Bodzából dzsemet, szörpöt, édességet!
Egy-két héten belül elvirágzik a fekete bodza, érdemes a hátralévő időt kihasználni és begyűjteni a bodzavirágokat. Fontos, hogy autóforgalomtól távoli helyről szedjük, illetve olyan helyen szüreteljünk, ahol nincs gyár vagy egyéb szennyező! A bodzaszörp receptjét már ismertettük – nagyon egyszerűen elkészíthető üdítő. (Mentaleveleket is tehetünk a bodza mellé, nagyon jó ízt ad neki.)
Mentás bodza
Mentás bodzaszörp

Bodzadzsem receptje, Katbo-Réka konyhájából

Hozzávalók:

30-40 fej bodzavirág, 4 db citrom, 50 dkg cukor, 6 db alma, 2 tasak dzsemfix (3:1), 1 liter víz

Elkészítése:

A bodzavirágot a felkarikázott citromokkal rétegesen lerakjuk, az 1 liter vízzel felöntjük. Egy éjszakát hűvös helyen pihentetjük. Másnap leszűrjük, a cukorral elkevert dzsemfix-szel és a lereszelt almákkal felforraljuk. Forrástól számított 5 percig bugyogtatjuk, majd üvegekbe öntjük. Pár percig fejre állítjuk, majd száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom!

Bodzapalacsinta

Érdemes kipróbálni a bodzapalacsintát, nem okoz csalódást! A palacsintatésztába keverjünk maréknyi bodzavirágot, és süssük ki! Ízesíthetjük lekvárral, túróval, vagy egyszerűen szórjuk meg porcukorral (esetleg fahéjas porcukorral), így a bodza íze jobban érvényesül.
bodzapalacsinta
Fotók: Babicz Rita

Bundás bodza

Bundás bodzavirág
Bundás bodzavirág
A bodzavirágokból finom édesség készíthető, nem újdonság ez, régi magyar étel. Csupán palacsintatésztát kell készíteni, sűrűbbet, mintha palacsintát sütnénk (kevés narancs ízű szénsavas üdítőt keverhetünk a tésztához). A masszában megforgatjuk a bogernyőt (bodzavirág szárastól) és forró olajban aranybarnára sütjük. Porcukorral, fahéjas porcukorral, savanykás lekvárral, vagy szörppel meglocsolva tálalhatjuk – ízletes desszert! A régi szakácskönyvekben is fellelhető a bundás bodza receptje.

Rántott bodzavirág (Forrás: Gazdasszony teendői, 1863)

Végy 18–20 bodzavirágfürtöt, rázd le, hogy a bogarak kirepüljenek belőle, tedd tálba, hintsd be czukorral és onts rá egy pohár jó bort, s 2 óráig hagyd ázni. Ezután végy kevés lisztet, habard össze 3 tojás sárgájával, czukorral és fehér borral, ebbe mártsd belé a fürtöket és forró vajban rántsd ki; rakd tálra, czukrozd meg bőven, és narancsvirágvizzel megöntözve add fel.

Rézi néni receptje (Forrás: Szegedi szakácskönyv, 1901) 

Tégy egy mély tálba fél liter finomlisztet, önts folytonos keverés mellett fél liter fehér bort és 1 pléhkanályni forró meleg finom olajat és keverd egy késhegynyi sóval sima tésztává. Ha ez megtörtént, 4 tojásfehérjének a havát könnyedén belekeverjük; mártsd a bodzavirágot nehányszor hideg vízbe és tedd az abroszra, hogy a víz leszikkadhasson, azután a virágot szárukig a tésztába mártjuk és forró zsírban kirántjuk; ha világos barna színt nyertek, a habszedő kanállal kiszedjük és rakjuk magasan egy tálra, mire czukorral bőven behintjük.

Összeállította: Mesterházy Mónika, Szentimrey-Valentovics Réka / Katbo
Fotók: Babicz Rita, Mesterházy Mónika, Rózsa Melinda, Szentimrey-Valentovics Réka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése