2012. október 6., szombat

Igazi jó ZÖLDPARADICSOM LEKVÁR

Zöldparadicsom lekvár

A recept hozzávalói (  személyre)

  • 3 kg zöld paradicsom (lehet koktélparadicsom is)
  • 0.75 kg kristálycukor
  • 1 csomag dzsemfix zselésítő cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db citrom leve és lereszelt héja

Elkészítés

Az alaposan megmosott koktélparadicsomokat apróra (kettőbe, négybe) vágjuk és beleöntjük egy nagy lábasba. Először nagy lángon elkezdjünk felforralni, hogy levet eresszen, közben gyakran kevergetjük. Amikor már kellő levet eresztet (kb. 40p után), akkor közepesre állítjuk a lángot és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a cukrot és a dzsemfixet.
Ezután már tényleg állandóan kevergetni kell, nehogy leégjen a lábas alján a paradicsom. Újabb egy óra kevergetés-rotyogtatás után jöhet bele a citrom leve és a reszelt héja, és még egy 1-1,5 órát kevergetjük lassú tűzön. Ha azt szeretnénk, hogy igazán sűrű lekvárt kapjunk, ahhoz kb. 3,5 óra főzés kell. Ezután a lekvárt csíráztatott (jól kiforralt) befőttesüvegbe töltjük és vagy 1-2 napig melegben dunsztoljuk.
Sült húsokhoz, vad- és vörös húsokhoz kiváló mártás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése