2019. november 17., vasárnap

MÉZEST SÜTNI

Puha mézes puszedli

Hozzávalók (kb. 40-50 darabhoz):

  •  35 dkg finomliszt,
  • 10 dkg rétesliszt,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 púpos teáskanál szódabikarbóna,
  • 2 teáskanál kakaó,
  • 1/2 kávéskanál fahéj,
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
  • csipetnyi őrölt gyömbér (elhagyható),
  • pár csepp citrom- vagy narancslé (elhagyható),
  • 1 tojás +
  • 1 sárgája,
  • 1 evőkanál tejföl,
  • 15 dkg akácméz,
  • 8 dkg vaj vagy zsír (margarin nem jó).
Elkészítés
A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük.
A vajat meglágyítjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. A mézet kicsit felmelegítjük (kb. 50°C), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Ebbe jön a tojás, + a sárgája, a tejföl – ezeket fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat formázunk, és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert kb. duplájukra dagadnak, és 8-10 perc alatt megsütjük. Forrón bekenjük a mázzal a tetejüket. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.
Máz a fenti adaghoz: 1/2 tojásfehérjét 3 adagban villával elkeverünk 120 g porcukorral. Nem szabad habosítani, csak oszlassuk el.
mezes-puszedli
Egészségetekre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése