Kubu házilag
A hozzávalók
1.5 kg sárgarépa
2 db idared vagy jonatán alma
2 db citrom
3 db narancs
1 késhegynyi só
1 ek méz (ha valaki édesebben szereti, vagy nem kedveli a mézet, akkor kb. 0.5 kg cukor)
Elkészítés
2 db idared vagy jonatán alma
2 db citrom
3 db narancs
1 késhegynyi só
1 ek méz (ha valaki édesebben szereti, vagy nem kedveli a mézet, akkor kb. 0.5 kg cukor)
Elkészítés
Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat és a szeleteket kb. 1 liter cukros, citromos vízbe tesszük, majd beleszórjuk a sót is. A narancsot és a citromot előtte felkarikázzuk és levágjuk a héját, mert azokat nem tesszük bele a vízbe. A répát megpucoljuk, karikákra vágjuk és az almával együtt feltesszük főni. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kis vizet, annyit, hogy ellepje a gyümölcsöt és a zöldséget. Amikor puhára főtt, botmixerrel összekeverjük és ha kihűlt, mézzel ízesítjük.
Fogyasztás előtt fel kell rázni! Ha nagyon sűrű, pici vízzel hígíthatjuk. Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.
Inglis Marikától
KUBU
Hozzávalók:
Ø 1,5 kg
sárgarépa
Ø 2,0 kg
alma
Ø 2 db citrom
Ø 2 db narancs
Ø 0,5 kg
cukor
Ø 1
csipet só
Ø késegynyi
borkén por és citromsav.
1.
Az almát megpucoljuk, magházát kivágjuk, majd
nagyobb szeletekre vágjuk és rögtön citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljon
meg.
2.
A répát szintén megpucoljuk, majd felkarikázzuk.
Külön lábosban feltesszük főni mindkettőt annyi vízben, amennyi bőven ellepi.
Mikor puhára főttek, akkor mindkettőt botmixerrel pürésítjük, majd összeöntjük a kettőt.
Külön lábosban feltesszük főni mindkettőt annyi vízben, amennyi bőven ellepi.
Mikor puhára főttek, akkor mindkettőt botmixerrel pürésítjük, majd összeöntjük a kettőt.
3.
Hozzáadjuk a cukrot, a citrusok kipréselt levét,
a citromsavat és a borként.
4.
A végén megkóstoljuk, ízlésünknek megfelelően
tehetünk még hozzá citromlevet vagy cukrot, ki hogy szereti.
Egyet forralunk rajta, majd üvegekbe töltjük.
Rakhatjuk száraz dunsztba, vagy csak egyszerűen kihűtjük a palackokat. Mikor
teljesen kihűltek, betesszük őket a kamrába, felbontás után hűtőbe tárolom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése