2014. március 4., kedd

FÁNK KÉSZÍTÉS.../receptek/


Pampuska, a palócok farsangi fánkja  /http://www.sokszinuvidek.hu/otthon-keszult/175-pampuska-a-palocok-farsangi-fankja/

A „pampuska” főleg a palóc nyelvterületen használatos kifejezés. Ez a zsírban sült édes kelt tészta a fánk, a vidéki farsang elhagyhatatlan finomsága.
pampuska1Én nagyon szeretem a fánkot, főleg úgy, ahogy nagyanyám sütötte: tojás nélkül, könnyűre és finomra. A vidéki élet része volt ez farsang ünnepén, jó rá emlékezni, bár mi ezt a hagyományt máig őrizzük a családban. Következzen hát– ahogy nálunk mondják – a „pampuska” receptje.
Hozzávalók
0,5 kg sima liszt, 1 kanál zsír – kb. 7dkg, vagy 10-15 dkg margarin, esetleg olajjal is helyettesíthető, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 2 ek cukor, 1-2 csipet só

pampuska1

Elkészítése
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, olvadásig elkeverjük, majd az élesztőt ebben a tejben felfuttatjuk.
A lisztet a sóval összekeverjük, elmorzsoljuk a zsiradékkal. Ezt követően hozzáadjuk az élesztős keveréket, és jól összedolgozzuk. „Olyan” nokedli sűrűségű tésztánk lesz, melyet meleg helyen dupla méretűre kelesztünk.
A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szúrunk ki belőle. Forró olajban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése