2013. december 15., vasárnap

Beigli recept

Mákos és Diós beigli  

Hozzávalók: 60 deka liszt, 2 tojás, 20 deka Ráma marga­rin, 15 deka zsír, 2 deka élesz­tő, 1 deci tej, 25—25 deka da­rált dió és mák, kb. 45 deka kristálycukor, 20 deka ma­zsola, 1 deci rum, citrom, va­níliás cukor, fahéj, só.

A mazsolát este tisztítsd és mosd meg, szitán csöpögtesd le, majd a rum és 1 deci víz keverékével felöntve áztasd éjszakán át. Tegyél bele egy kis cukrot is.

Másnap úgy intézd a dolga­idat, hogy legalább két szabad órád legyen a sütéshez, mert a teendők folyamatosan követik egymást.

Legelőször a tölteléket ké­szítsd. A diót és a mákot kü­lön-külön edénybe tedd 20—20 deka kristálycukorból és 1—1 deci vízből főzött szirupba. A mákot a forró szirupban csak át kell keverni, hozzáadva a mazsola felét, a reszelt citrom­héjat, a vaníliás cukrot és csapott evőkanálnyi zsírt.

A diót a sziruppal együtt egy kissé át is kell melegíteni, miután hozzátetted a reszelt citromhéjat, a vaníliát, a ma­zsola megmaradt felét, a kanál zsírt és — ki hogy szereti — egy mokkáskanálnyi őrölt fa­héjat. A kétféle tölteléket tedd hideg helyre hűlni.

A tészta következik : 10 deka lisztet az élesztővel, egy kis cukorral és 1 deci tejjel keverj össze kovásszá, s hagyd meleg helyen 15—20 percig. Végy egy nagy tálat, mérj bele 50 deka lisztet, ezt a margarinnal és 10 deka zsírral morzsold össze, tégy bele 2 tojást, 1 evő­kanál cukrot, szórj rá egy csi­pet sót, a közben megkelt ko­vászt add hozzá, s az egészet jól dolgozd össze.

Nem tudom, milyen nagy a tepsid, ha 40 cm-es, akkor négy cipóra oszd a tésztát, és hagyd pihenni fél órát.

Belisztezve    egyenként nyújtsd ki őket késfok vastag­ságúra, szép téglalap alakúra, s kend meg a töltelékek felével úgy, hogy az egész felületét takarja. Csavard fel szorosan, a két végét gyűrd be, és egy nagy kés segítségével ügyesen rakd a tepsire.

Kapcsold be a sütőt. A te­kercseket tojássárgájával, kenőtollal kend be. Ezt tíz perc múlva ismételd meg, most már csak a fehérjét használd hozzá. A tekercsek mindkét oldalát kötőtűvel szurkaid meg, jó mélyen belenyúlva.

Tedd a tepsit a forró sütőbe, és csök­kentsd a hőmérsékletét. Tíz perc múlva nézd meg, és szük­ség szerint erősítsd vagy csök­kentsd a lángot. Kb. 40 perc alatt sül át. Nagyon kell vi­gyázni, hogy meg ne égjen!

Ha kihűlt, tedd alufóliába, így sokáig eláll.

Fogyaszd egészséggel!

Mákos- és diós beigli
http://egyszerugyorsreceptek.com/makos-es-dios-beigli/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése