2013. november 26., kedd

RUDOLPH a rénszarvas

Rudolph a rénszarvas legendája:
Rudolph a rénszarvas  születésének igaz történetét olvashatod itt. Robert May egy szegény chicagoi szövegkönyv író volt, aki egy kopott kétszobás lakásban élt. Felesége Evelin rákos beteg volt, mely már két éve az  ágyhoz  kötötte  őt.  Minden pénzüket elvitte a betegség kezelése. Egy  decemberi  estén  a  négy  éves  kislányuk Barbara megkérdezte az édesapját,  az  ő  édesanyja  vajon  miért  nem  olyan,  mint  a többi édesanya. Ezek a szavak mint üvegszilánkok fúródtak az apa szívébe. Robert, aki  már gyerekkorában is különbözött a többiektől, vékony és érzékeny  alkatával  és felnőtt korára  is csak egy olcsó író volt a Montgomery Wardnál, épp  harminchárom éves  volt  ekkor,  súlyosan eladósodva, telve kétségekkel  a  jövője  iránt  és  telve mély  szomorúsággal.  Kitalált  egy történetet, hogy felvidítsa a gyermekét.

A történet Rudolphról szólt, az egyetlen rénszarvasról az egész világon akinek világító  piros orra volt. Mindenki gúnyolódott és viccelődött vele. Rudolph a piros orrú rénszarvas, így csúfolták őt, ami nagyon elszomorította. Még az édesanyja, apja és nővérei is viccelődtek rajta, ha a közelükbe került. Nagyon magányosnak érezte magát.

Egyszer egy karácsony este, mikor a Mikulás a szokásos éjszakai útjára készült  a  legszebb és  leggyorsabb  rénszarvasokból  álló fogatával,  közöttük  Táltos,  Táncos,  Pompás, és Csillag akik köré összegyűlt  az  összes  rénszarvas,  hogy  biztassa  őket  azonban olyan sűrű, vastag köd ülte meg a tájat, hogy szinte teljesen elnyelte magába a Földet.

A Mikulás azon törte a fejét, hogyan fogja azt a rengeteg játékot és más  ajándékot  eljuttatni a rá várakozó gyerekeknek, mikor pillantása egy  világító  piros  orrocskára  esett. A piros orr Rudolphé volt és Mikulás  tudta,  hogy ő lesz a megoldás a gondjára.  Megkérte hát Rudolphot, hogy vezesse a szánját, amit az  boldog örömmel el is fogadott.

Rudolph  segítségével minden kéményhez eljutottak biztonságban azon az éjszakán  a  sűrű köd és hóesés ellenére. Ez a merész cselekedete Rudolphot a legnépszerűbb  és  legbátrabb  rénszarvassá tette, valóságos hőssé.  A világító  piros  orr,  mely  eddig  a szégyene volt, most a legnagyobb büszkesége lett minden rénszarvas között.

A történet annyira elbűvölte Barbarát, hogy Bob elhatározta megírja karácsonyi ajándékként a lányának. A vers címe: Night before Christmas lett. Még a versen dolgozott, mikor Evelin meghalt. Robert összeszedte minden bátorságát a lánya kedvéért. 

Aztán 1938-ban a hivatali  karácsonyi  ünnepségen úgy  alakult, hogy előadhatta a történetét, ami után spontán tapsvihar tört ki.
A könyvecske, melyben a lányának készített egyszerű rajzok voltak illusztrációként nagy siker lett, 1947-ig hat millió példányban kelt el. Egyre másra jelentek meg Rudolphot ábrázoló termékek és Rober May nagyon gazdag ember lett. Azóta Rudolphnak  állandó  helye van a karácsonyi történetekben.

http://www.youtube.com/watch?v=AKE3q80Jcr8#t=14

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése