Közkívánatra a recept:
Csokoládés, áfonyás rolád torta
A torta egy narancsos és egy csokoládés piskótából áll.
A narancsos piskóta áfonya lekvárral van töltve.
A fehér krém pedig egy vaníliás tejszínhab krém.
Narancs piskóta
4 db tojás sárgája
2 dkg cukor
2 ek frissen facsart narancslé
1 egész narancs héja reszelve
4 db tojás fehérje
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
7 dkg vaj, olvasztva
A sárgájákat keverjük ki a 2 dkg cukorral, és adjuk hozzá a narancs levét és héját.
A fehérjét verjük habbá a 10 dkg porcukor hozzáadásával, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, keverjük bele a lisztet, majd az olvasztott vajat.
Öntsük zsírpapírral bélelt 40 x 25 cm-es tepsibe, és 170°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt (tűpróba) süssük meg.
Hagyjuk kicsit kihűlni és a sütés közben keletkező felső kérget vágjuk le róla a további használat előtt.
Vágjuk 6 cm széles csíkokra, és kenjük meg áfonya lekvárral. Tekerjük fel spirálformára!
Csokoládés piskóta
4 db tojás sárgája
2 dkg porcukor
4 db tojás fehérje
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 ek kakaópor
7 dkg olvasztott vaj
Az előző piskótához hasonló módon készítsük el a csokoládés piskóta tésztáját.
Zsírpapírral bélelt 20 cm átmérőjű kerek tortaformában süssük ki, előmelegített 170°C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt (tűpróba).
Hagyjuk kihűlni, majd, mint az előző tésztánál, erről is vágjuk le vékonyan a kérget, és vágjuk félbe!
Tejszínhab krém
2 ek zselatin
4 ek víz
½ l tejszín
1/2 csésze porcukor
1 tk vanília esszencia
Keverjük össze a zselatint a vízzel és kis lángon melegítsük olvadásig. Erre nem kell sokat várni, mert a zselatin olvadáspontja 35°C fok. Egy kicsit hűtsük ki.
Kapcsoljuk a habverőt közepes fokozatra és az előtte jól behűtött tejszínt verjük habbá, közben apránként adagolva hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot, majd a zselatint is. Kemény, stabil tejszínhab krémet fogunk kapni.
Állítsuk össze a tortát:
-egy réteg csokoládés piskóta
-egy réteg habkrém
-narancsos piskóta spirál (lekvárral töltve)
-egy réteg habkrém
-egy réteg csokoládés piskóta
Végül pedig az egész tortát vonjuk be a maradék krémmel, és díszítsük.
Forrás, lépésről-lépésre fotókkal:
http:// www.azlitamasammanis.com/ 2011/12/ chocolate-bluberry-roulade- torte.html
Ui.: a narancsos tészta csíkokra vágásának kapcsán történt módosítás a receptben!
A narancsos lap felvágott csíkjai szabályozzák a torta magasságát is.
Ezért úgy variáljunk, hogy elég széles legyen a torta magassága miatt.
De ha túl szélesre vágjuk, akkor nem lesz meg az átmérője mikor feltekerjük lekvárral (aminek a 20 centis csokis laphoz kell igazodnia) !
Csokoládés, áfonyás rolád torta
A torta egy narancsos és egy csokoládés piskótából áll.
A narancsos piskóta áfonya lekvárral van töltve.
A fehér krém pedig egy vaníliás tejszínhab krém.
Narancs piskóta
4 db tojás sárgája
2 dkg cukor
2 ek frissen facsart narancslé
1 egész narancs héja reszelve
4 db tojás fehérje
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
7 dkg vaj, olvasztva
A sárgájákat keverjük ki a 2 dkg cukorral, és adjuk hozzá a narancs levét és héját.
A fehérjét verjük habbá a 10 dkg porcukor hozzáadásával, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, keverjük bele a lisztet, majd az olvasztott vajat.
Öntsük zsírpapírral bélelt 40 x 25 cm-es tepsibe, és 170°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt (tűpróba) süssük meg.
Hagyjuk kicsit kihűlni és a sütés közben keletkező felső kérget vágjuk le róla a további használat előtt.
Vágjuk 6 cm széles csíkokra, és kenjük meg áfonya lekvárral. Tekerjük fel spirálformára!
Csokoládés piskóta
4 db tojás sárgája
2 dkg porcukor
4 db tojás fehérje
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 ek kakaópor
7 dkg olvasztott vaj
Az előző piskótához hasonló módon készítsük el a csokoládés piskóta tésztáját.
Zsírpapírral bélelt 20 cm átmérőjű kerek tortaformában süssük ki, előmelegített 170°C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt (tűpróba).
Hagyjuk kihűlni, majd, mint az előző tésztánál, erről is vágjuk le vékonyan a kérget, és vágjuk félbe!
Tejszínhab krém
2 ek zselatin
4 ek víz
½ l tejszín
1/2 csésze porcukor
1 tk vanília esszencia
Keverjük össze a zselatint a vízzel és kis lángon melegítsük olvadásig. Erre nem kell sokat várni, mert a zselatin olvadáspontja 35°C fok. Egy kicsit hűtsük ki.
Kapcsoljuk a habverőt közepes fokozatra és az előtte jól behűtött tejszínt verjük habbá, közben apránként adagolva hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot, majd a zselatint is. Kemény, stabil tejszínhab krémet fogunk kapni.
Állítsuk össze a tortát:
-egy réteg csokoládés piskóta
-egy réteg habkrém
-narancsos piskóta spirál (lekvárral töltve)
-egy réteg habkrém
-egy réteg csokoládés piskóta
Végül pedig az egész tortát vonjuk be a maradék krémmel, és díszítsük.
Forrás, lépésről-lépésre fotókkal:
http://
Ui.: a narancsos tészta csíkokra vágásának kapcsán történt módosítás a receptben!
A narancsos lap felvágott csíkjai szabályozzák a torta magasságát is.
Ezért úgy variáljunk, hogy elég széles legyen a torta magassága miatt.
De ha túl szélesre vágjuk, akkor nem lesz meg az átmérője mikor feltekerjük lekvárral (aminek a 20 centis csokis laphoz kell igazodnia) !
Kedves Mara!
VálaszTörlésA tejszínhab krémnél a 1/2 csésze az hány grammot jelent? És a zselatint nem lehet helyettesíteni habfixálóval?