2012. november 15., csütörtök

Szalon cukrok



Hozzávalók

50 dkg leveles tészta
a diós töltelékhez:

7 dkg darált dió
5 dkg cukor
2 dkg zsemlemorzsa
0,6 dl tej
fél csomag vaníliás cukor
mazsola
a mákos töltelékhez:

7 dkg darált mák
5 dkg cukor
2 dkg zsemlemorzsa
0,6 dl tej
fél csomag vaníliás cukor
mazsola
fél citrom reszelt héja
a tészta nyújtásához:

liszt
a tészta megkenéséhez:

1 egész tojás
Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük
a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.

Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése