2012. július 2., hétfő

Ezt taláttam ami most nagyon jól jött...megcsinálom!

Szabás-varrás ötletek » Virág alakú kínáló tálka

Virág alakú kínáló tálka

2011.05.03 | szabásminta | szabás varrás | kínáló tálka

Ez a textil tálka egy olyan dolog, amit kezdő hobbivarrónők is könnyedén elkészíthetnek, miközben újabb fogásokat tanulnak a szabás varrás világából.
Gyorsan sikerélményt ad, és csak egy vendégség kell, máris megvan a visszaigazolás arról, milyen tehetséges vagy.
Kekszet, mogyorót stb, kínálhatunk benne. Mosható, ezért ha foltos lesz, az sem nagy probléma.
Arra is nagyon jó ez a kis tálka, hogy a fürdőszoba polcán lévő apróságokat beledobáld, például csatok, karkötő, a naponta használt sminkes holmik stb.

Szükséges anyagok (textil, kellékek)

-kb. 20x20cm textil két féle mintával
-kb. 8x8cm vékony vlies
-kb. 40x20cm ragasztós közbélés

Kínáló tálka szabásmintája (ingyen letölthető):

Kattints ide a szabásminta teljes méretű megtekintéséhez és a nyomtatáshoz! (pdf dokumentum)

A szabásminta tartalmaz 0,6cm varrásszélt.

Szabás:

-2db virág textilből
-2db ragasztós közbélésből
-1db 7cm átmérőjű vlies kör


Kínáló tálka varrása:

Mindkét kiszabott virágba vasald be a ragasztós közbélést. Fordítsd színt színnel szembe a kettőt, gombostűzd össze, majd varrd körbe talpszélesen. Az egyik szirmot hagyd szabadon, itt fogjuk kifordítani. Fontos, hogy a sarkoknál még egy kicsit kezd el a szirmot, és ott varrd el, különben nagyon nehéz lesz szépen bevarrni utólag a nyílást..Minden szirom tövénél a varrásszélt be kell csípni a varrásig, csak így fog tudni szépen kifordulni.


Fordítsd ki a kínáló tálkát. A varrást igazítsd a virág élébe, és vasald meg a szélét körben.
Most némi kézügyességet kívánó rész következik. A szabadon maradt rész varrásszélességét be kell hajtani és levasalni. Mivel íves, ezért a hajtásokat egyenletesen kell elosztani, hogy ne legyen szögletes a széle. Törekedni kell rá, hogy a két ív ugyan olyan legyen.
Egyelőre nyitva hagyjuk a nyílást.A szabásmintából vágd ki a kínáló tálka közepén lévő kört. Így már rá tudod rajzolni az anyagra. Lehetőleg szappannal, vagy szabó krétával rajzolj. Ha ilyen világos az anyagod, mint nekem, akkor illanó filc javasolt, illetve halvány ceruza pöttyökkel is megoldhatod.
A nyíláson dugd be a vlies kört, és igazítsd a rajzolt kör alá. Gombostűzd meg. Varrd át a három réteget a megrajzolt körön.Varrd be kézi, rejtett öltésekkel a nyílást.

Már csak egy feladat van. Minden szirom tövénél meg kell hajtani a tálkát a belsejével befelé, és meggombostűzni. Ha túl sokat fogsz össze, akkor a virág szirmai függőlegesen fognak állni. Ha túl keveset, akkor nagyon lapos lesz az egész. Találd meg az ideális megoldást.A meggombostűzött sarkokat háromszög alakban le kell varrni.Kész is a kínáló tálka, lehet sorozatgyártani.

Készítette:
Majoros Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése