2020. május 13., szerda

Balle de préhension bébé - inspiration méthode Montessori - Tuto couture...

Babos zakuszka

Babos zakuszka
Egy igazi székely étel, a nyár minden ízével egy üvegben. Zöldségkrém,enyhén savanykás, paprikás íz amit többféleképpen készítenek. Tökkel, padlizsánnal, erdei gombával, ahány ház annyi féle. Én babbal szeretem a legjobban, sőt a bab felét egészben hagyom, így kap egy rusztikus állagot. Kenhető pirítósra, lehet melegszendvics alap, tészta ételekbe kiválóan jó.
1kg főtt bab
1kg kápia paprika
1kg vöröshagyma
5dl paradicsomlé
Külön dinszteljük az aprított hagymát és paprikát, ledaráljuk,majd együtt főzzük tovább, ilyenkor teszünk bele 5-6 babérlevelet, sót, borsot 30 percig főzzük. Ha minden megfőtt és nem ropog Beletesszük a darált babot(én felét egészben hagyom úgy teszem bele). Innentől kezdve fogyton keverjük mert könnyen leég. Ha felfort beletesszük a paradicsomlét is,addig főzzük míg az olaj megjelenik a tetején. Ilyenkor 1 kávés kanál na benzoátot teszek, de elhagyható. Forrón üvegekbe töltjük és pici olajat öntünk a tetejére. Ez lezárja a zakuszkát és nem romlik meg. Száraz dunsztba tesszük, plédek közé. Eláll mint a befőtt, viszont felbontás után hűtőben tároljuk.

Krumplis kőttes

A legfinomabb, legpuhább KRUMPLIS KŐTTES, amit a net-en talált a húgom....... tegnap sütöttem, de még ma reggel is jó puha.
A recept jó nagy adag, hat főre méretezett, ahogy Anyuka is sütött nekünk annak idején.
40 dkg főtt krumpli, 1 kg liszt, 3 dkg élesztő, fél liter tej, 2 tojás sárgája, 2-3 ek. cukor, 1 tk. só, szilva lekvár a töltelék, plusz 1 tojás a kenéshez.
A tésztát összeállítjuk, rövid pihentetés után már elkészítjük a gombócokat, tepsibe rakjuk kellő távolságra, mert nőni fognak. Sütés előtt 1 órát kelesztjük.

2020. május 12., kedd

TK csipke: Mendei hagyomány

TK csipke: Mendei hagyomány: Négy éve lakom Mendén. Ez a település már a vonat ablakából kitekintve megtetszett. Budapest közelsége, s a táj szépsége miatt költöztünk i...