2020. november 19., csütörtök

Balerinák


 Volt egy pályázat...és készültek hozzá a gyerekrajzok...és csak jöttek a szebbnél szebb tervek...mi pedig nem győztünk csodálkozni a sok ügyes gyermekkéztől...


Megtörtént  szakmai zsűrizés...nem volt kö
nnyű dolguk mert a majd 300 rajzból kellett kiválasztani 15 öt...amit a TRÉV lányok elkészítenek...

nálam is készült e célból néhány balerina...




szerelem volt első látásra...készítése nem kis kihívás volt...

közben elkészült az unokám játékbabája is...









Öltöztethető ...keze lába mozgatható

valójában ő is készült tervvel is ...de ahhoz új baba is kell ez még vár a születéssel...a ruhája nagyon szép szivárványos lesz...bizonyára azért...mert mostanában a szivárvány jelenik meg szinte minden rajzon...

a következő baba nagy dilemmát okozott hogy legyen a szőrme megoldás a szoknyán, de végül is festettem a szép lila színt...






Ezek után útra keltek a babák



Már éppen sajnálkoztam mikor kiderült, hogy Emmának van egy ikertestvére és az ő rajza is csodálatos...hát persze hogy babába kellett öltögetni...

😍

elkészültek az utolsó öltések is...hamarosan találkozhat a két táncos hogy utána elrepüljenek a kis alkotókhoz...























2020. november 15., vasárnap

KEMÉNYÍTÉS

 

A keményítés csínja-bínja

Ön itt áll:Kezdőlap/Friss híreink/Hagyományőrzés/A keményítés csínja-bínja

Mihez milyen keményítőt vegyek?

 

Alsószoknyákhoz mindenképpen „por” keményítőt vegyünk. Ezt általában henger alakú, műanyag dobozban lehet kapni.  (Pl Spar, drogériák, háztartási boltokban kapható.)

 

Ingekhez, kisalsóhoz, fehér vászon kötényekhez, keszkenőkhöz jó a spray vagy folyékony keményítő. Ezek finom tartást ad az anyagnak. A fiúk ruháihoz (pl.: bő ujjú ing) kifejezetten jó és kényelmes a használatuk. Komoly keményítéshez semmiképpen se vegyük. A nem túlzott keménységet igénylő ruhadaraboknál az is jó, ha a por keményítőből főzött főzetet hígítjuk.

 

Hogyan kell keményíteni?

 

Vannak viseletek, amikhez az alsószoknya komolyabb keményítést igényel. (Pl. Régi Komárom megyei táncok, Rábaköz, Somogy, Szatmár, Martos, Mezőföld, Kalocsa, Sárköz táncai.) Ha ilyen vidék viseletét kaptuk, az alábbi módon keményítsünk:

 

Egy nagy lábasban forraljunk fel vizet. A fél doboz keményítőt keverjünk el egy kis hideg vízben. (a dobozon lévő leírás 3-4 evőkanállal javasol, de mi ragaszkodjunk a féldoboznyi mennyiséghez.) A forrásban lévő vízhez, folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá. (Ha el kezd csomósodni, ne pánikoljunk, csak kevergessük serényebben!!!) Amikor felforrt a főzet, levehetjük a tűzről.

 

Amikor a főzetünk kihűlt annyira, hogy bele tudunk nyúlni, akkor az alsószoknyákat szárazon rakjuk a keményítőbe. Vigyázzunk, ne mártsuk bele a szoknya korcát és a megkötőjét, hogy öltözködésnél biztonságosan fel tudjuk majd kötni.

 

Más területeken hordott viseleteknél elég a fenti főzet higított változata (Mezőség, Székelyföld, az erdélyi táncok alsóinál, vászon kötényeknél, kisalsóknál pedig legalább 4X-esen hígítsuk, de elég a spray állagú keményítő is.)

 

A teregetésnél vegyük figyelembe, hogy a keményítő nagyon csöpög a ruhából, és mindent összeken. Ha meg akarod könnyíteni a dolgod, úgy terítsd ki, hogy vasalásnál minél kevesebb dolgod legyen!

 

A vasalásnál semmi jóra ne számíts! Nagyon kemény munka, erőt igényel. Ha meg akarod könnyíteni a dolgod, nedvesítsd be a szoknyát, és ha lehet, gőzölős vasalóval vasalj!

 

Milyen gyakran keményítsek?

 

A szereplések gyakoriságától függ, de általában évente elég egyszer keményíteni. Ha nagyon elhasználódnak az alsók, akkor meg lehet ismételni, de nekem még soha nem kellett. Ha kimossuk a szoknyát, a mosással a keményítés kijön, ezért ne mossuk gyakran.

 

Mikor érdemes keményíteni?

 

Mivel nagyon lassan szárad a keményítős szoknya, száraz, nyári napokon érdemes nekiállni a keményítésnek. Így is 2 napig száradnak a ruhák.

 

Hogyan csomagoljam el a keményített szoknyát?

 

Bőröndbe, harmonika-szerűen összehajtva, a bőrönd szélességéhez igazítva. Így éle lesz néhol, de mégis kemény lapokban marad a szoknya.

 

Jó készülődést, a szerepléshez pedig sok sikert kívánok!

 

Farkas Emőke

 

 

 Post Views: 6 892