2020. május 13., szerda

Babos zakuszka

Babos zakuszka
Egy igazi székely étel, a nyár minden ízével egy üvegben. Zöldségkrém,enyhén savanykás, paprikás íz amit többféleképpen készítenek. Tökkel, padlizsánnal, erdei gombával, ahány ház annyi féle. Én babbal szeretem a legjobban, sőt a bab felét egészben hagyom, így kap egy rusztikus állagot. Kenhető pirítósra, lehet melegszendvics alap, tészta ételekbe kiválóan jó.
1kg főtt bab
1kg kápia paprika
1kg vöröshagyma
5dl paradicsomlé
Külön dinszteljük az aprított hagymát és paprikát, ledaráljuk,majd együtt főzzük tovább, ilyenkor teszünk bele 5-6 babérlevelet, sót, borsot 30 percig főzzük. Ha minden megfőtt és nem ropog Beletesszük a darált babot(én felét egészben hagyom úgy teszem bele). Innentől kezdve fogyton keverjük mert könnyen leég. Ha felfort beletesszük a paradicsomlét is,addig főzzük míg az olaj megjelenik a tetején. Ilyenkor 1 kávés kanál na benzoátot teszek, de elhagyható. Forrón üvegekbe töltjük és pici olajat öntünk a tetejére. Ez lezárja a zakuszkát és nem romlik meg. Száraz dunsztba tesszük, plédek közé. Eláll mint a befőtt, viszont felbontás után hűtőben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése