2019. január 29., kedd

Almás lepény /Ketkes/


6

Hozzávalók 
Vendégváró mennyiség, 2 tepsi: 
1 kg liszt, 
3 tojás, 
25 dkg vaj, 
2 kávéskanál só, 
2 teáskanál szódabikarbóna, 
8 evőkanál kristálycukor, 
8 dl tejföl

Az almás töltelékhez: 
3 kg alma, 
4 csomag vaníliás cukor, 
2 dkg őrölt fahéj, 
5 dkg búzadara, 
10 dkg darált dió, 
20 evőkanál cukor. 
A tepsik kikenéséhez zsír és liszt.
A lisztbe beleszórjuk a sót, a kristálycukrot, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a tojásokkal, és a tejföllel összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és négyfelé választjuk. Két tepsit kizsírozunk, liszttel meghintünk.
A bucikat egyenként akkorára sodorjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a tepsik alját.
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, belekeverjük a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a búzadarát, a diót, ízesítjük őrölt fahéjjal, és jól összekeverjük.
Ezt a tölteléket simítjuk a tésztaalapokra.
A másik két cipót is kisodorjuk, és befedjük a lepényt. Villával jól átszurkáljuk a süteményt, és előmelegített sütőben átsütjük.
Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni. Ekkor porcukorral megszórjuk, és kockákra vágjuk.

Fotó: Ketkes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése