2013. május 21., kedd

Ropogós ...TÍZÓRAIRA

2010. 04. 28. • Kategória: Sütemények
Társasági összejövetelre készült ez a finomság. Nagy merészen soha nem próbált recepttel készültem, de már a hozzávalók azt mutatták, csak finom lehet. Így is volt, és látva a sebességet, amivel eltüntették, alighanem más is osztotta véleményemet.
Nagy előnye még, hogy jól bírja a szállítást és akár napokkal előbb is elkészíthető anélkül, hogy veszítene finomságából.
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj (egy nagy kocka fele)
6 dkg cukor
1 tojás
csipetnyi só
lekvár (narancs, barack, ribizli)
12,5 dkg vaj
5 dkg barna cukor
2 evőkanál víz
5 dkg dió
5 dkg törökmogyoró
5 dkg cukrozott narancshéj
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg aszalt szilva
5 dkg magozott datolya (esetleg más aszalt gyümölcs)
5 dkg zabpehely
csipetnyi só
keserűcsoki
Az első öt hozzávalóból, lehetőleg géppel, hogy a kezünk melegétől a vaj ne olvadjon meg, gyúrjunk omlós tésztát. Fóliába csomagolva legalább fél órára tegyük a hűtőbe, de ha az egész éjszakát ott tölti, az se baj.
Nyújtsuk vékonyra és fektessük sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe. (Nálam a közepes méretű tepsi rövid oldala valamivel több egy arasznál.) Kenjük meg a tésztát lekvárral.
A cukorból a vízzel főzzünk szirupot, adjuk hozzá a vajat, hogy felolvadhasson. Keverjük bele a durvára vágott magokat, gyümölcsöket és a zabpelyhet. A csipetnyi sót se felejtsük ki belőle, javítja az ízét. Egyenletesen kenjük el a tésztán, majd tegyük a tepsit a 170 fokra előmelegített sütőbe.
Légkeveréssel kb. 20 perc alatt megsül, anélkül valamivel tovább tart. Még forrón, a tepsiben vágjuk hosszúkás stanglikká, és hagyjuk kihűlni. A hideg stanglik egyik végét mártsuk olvasztott csokiba. Amint a csoki megszilárdult tegyük dobozba és el a szemünk elől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése